Priestor bývalej fontány pred hotelom Slovan otvoria verejnosti

Kedysi jedno z najkrajších miest Piešťan je už viac ako 30 rokov neprístupné. Zatvorili ho v súvislosti s plánovanou rekonštrukciou hotela Slovan, ktorá sa nikdy nezačala. Teraz chcú Slovenské liečebné kúpele Piešťany (SLKP) priestor bývalej fontány otvoriť pre verejnosť.

Táto informácia zaznela na rokovaní mestskej rady, vedenie kúpeľov ju pre Novinky z Piešťan potvrdilo: „Spoločnosť SLKP, a. s. kontinuálne investuje značné sumy peňazí do našich hotelov, kúpeľných prevádzok a zariadení. Fontána Slovan je len jednou časťou plánu a očakávame, že tento priestor bude otvorený pre verejnosť do otvorenia letnej kúpeľnej sezóny.“

Ako bude tento priestor po znovuotvorení vyzerať, kúpele nešpecifikovali.

„Je to nepochybne dobrá správa. Otázkou je, či pôjde o nejaký kvetinový záhon, alebo bude fontána aj skutočne obnovená,“ reagoval bývalý mestský poslanec Peter Veverka, ktorý sa o znovuotvorenie tohto priestoru dlhodobo zasadzuje.

Podrobnosti o tom, ako bude okolie bývalej fontány vyzerať, nešpecifikovali ani pamiatkári, s ktorými musí byť zámer konzultovaný.

„V tomto roku sa počíta s čiastočnou revitalizáciou predpolia hotela Slovan,“ potvrdil Martin Švihorík z Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Trnava.

Fontána je zatvorená od roku 1986. V jej okolí boli umiestnené sochy zo začiatku 19. storočia, ktoré
piešťanským kúpeľom darovali dediči grófa Pálffyho. Pred Slovanom stáli od roku 1942. V roku 2012 jednu z nich poškodila veterná smršť. Kúpele ich potom nechali opraviť a premiestniť do záhrady hotela Thermia Palace.

Martin Švihorík ďalej informoval, že SLK Piešťany na jeseň pamiatkárom predložili projektovú dokumentáciu k obnove hotela Slovan: „KPÚ Trnava k nej vydal rozhodnutie a vlastník sa voči nemu odvolal.“

Táto projektová dokumentácia podľa jeho slov počíta s prinavrátením pôvodnej funkcie hotelu Slovan.

„V súčasnosti KPÚ Trnava rokuje s vlastníkmi o možnostiach celkovej obnovy hotela, ak tieto rokovania zlyhajú a stavebno-technický stav objektu sa bude aj naďalej zhoršovať, KPÚ Trnava môže pristúpiť k sankcionovaniu vlastníka za zanedbanie údržby pamiatky,“ uzavrel Martin Švihorík.

Text a foto: Martin Palkovič