Plavci ŠPK Kúpele Piešťany najlepší na majstrovstvách SR v diaľkovom plávaní

V sobotu 26. februára 2022 sa na plavárni Pasienky v Bratislave uskutočnili Majstrovstvá Slovenska v diaľkovom plávaní na 50 m bazéne. Súťažili plavci z 23 slovenských a dvoch českých klubov.

Majstrovstvá sa konali po dvoch rokoch, pretože v roku 2021 sa súťaž z dôvodu protipandemických opatrení nepodarilo uskutočniť. Plavcom ŠPK Kúpele Piešťany sa podarilo dominantným spôsobom ovládnuť súťaže naprieč všetkými kategóriami , čoho dôkazom je 12 pódiových umiestnení . Kúpele reprezentovalo 7 chlapcov a 8 dievčat. Vyplávali si 4 zlaté, 6 strieborných a 2 bronzové ocenenia.

Medzi mužmi bol najrýchlejší Filip Lányi a svojim výkonom 0:56:56,20 na 5 km stihol splniť limity na všetky svetové aj európske vrcholné podujatia v roku 2022 v kategórii juniorov aj seniorov.

Medzi ženami zaplávala najrýchlejšie 5 km 17 ročná Olívia Ana Šprláková-Zmorová a svoje výnimočné postavenie v slovenskom diaľkovom plávaní potvrdila splnením limitov na juniorské majstrovstvá Európy aj sveta.

V  kategórii starších žiačok bola na prvom mieste dekorovaná a zlatou medailou ocenená Lucia Slámová za svoj bojovný výkon na 3 km trati. Rastislav Čačík sa pri svojom prvom štarte na 5 km trati presadil medzi najmladšími juniormi , keď skončil na striebornom stupienku po kvalitnom čase. Sebastián Hornák po veľmi peknom výkone v kategórii 12 ročných žiakov dosiahol tiež na strieborný stupienok po odplávaní 3 km. Cenný strieborný úspech si vybojovala aj Natália Ertlová v kategórii mladších junioriek na 5km. Po tréningovom výpadku sa na 5 km trati popasovala o úspech Viktoria Rössler v kategórii starších junioriek a vybojovala striebornú pozíciu. Michaela Mosná sa po veľmi peknom zlepšení najlepšieho osobného výkonu na 3 km trati postavila na strieborný stupienok víťazov v kategórii starších žiačok. V kategórii 11 ročných úspešne odplávala 1 km trať Michaela Csenkyová a po zlepšení skoro o dve minúty sa postavila na strieborný stupienok. Bronzovú medalu v tej istej kategórii vybojovala tiež naša Simona Radosavljevič. Bronzovú medailu si pri svojom prvom štarte na 1 km trati vyplávala aj najmladšia zástupkyňa Kúpeľov Nelly Gáliková medzi 10 ročnými dievčatami. V kategórii Masters si titul majstra na 3 km trati vybojoval Pavel Škodný

Okrem medailistov farby Kúpeľov ešte hájili Mário Stanček, Patrik Tapušík a Marko Šprlák-Zmora. Keďže nie každý plavec naberie odvahu a má chuť sa postaviť na štart pretekov v diaľkovom plávaní , patrí všetkým našim pretekárom gratulácia k výkonom a zostáva nádej, že pri budúcich pretekoch to môže byť ešte lepšie.

Na titulnej fotke – zľava Slámová, Hornák, Mosná. Na fotke pod článkom – zľava Lányi, Ertlová, Šprláková-Zmorová, Rössler, Čačík.

Text: Radoslav Suchánek