Piešťany sú bez turistov, výber dane za ubytovanie klesol na polovicu

V marci zaznamenala radnica výrazne nižší príjem z dane za ubytovanie ako rok predtým. V apríli sa toto číslo bude blížiť k nule. Hotely a ďalšie piešťanské ubytovacie zariadenia sú totiž prázdne.

Jedným z prvých odvetví ekonomiky, ktorých sa dotkla pandémia ochorenia Covid-19, je cestovný ruch. Poskytovatelia ubytovacích a stravovacích služieb museli náhle svoje prevádzky zatvoriť. Jediné piešťanské hotely, ktoré majú aktuálne klientov, sú tie, v ktorých štát ubytoval Slovákov vracajúcich sa zo zahraničia.

Mimoriadna situácia sa odrazila aj na výbere dane za ubytovanie. Podľa údajov, ktoré nám poskytla radnica, bolo v Piešťanoch v marci minulého roka 39 699 prenocovaní. Pre mestskú kasu to znamenalo príjem 59 548,50 eur. Podľa predbežných údajov z marca 2020 klesol počet prenocovaní na 17 233, čo znamená príjem z dane za ubytovanie vo výške 25 849,50 eur.

Ešte vo februári mal pritom cestovný ruch v našom meste medziročne stúpajúcu tendenciu. Za tento mesiac vybrala radnica od návštevníkov 50 952 eur, rok predtým to bolo o 6-tisíc eur menej.

Vlani pritom Piešťany zaznamenali najvyšší počet prenocovaní od roku 2007. Pre mesto to znamenalo príjem z dane za ubytovanie vo výške takmer 800-tisíc eur. V rozpočte na tento rok sa počíta s rovnakou sumou.

Už teraz je jasné, že rok 2020 podobne dobrý nebude. Väčšina hotelov je prázdnych už štyri týždne a Slovenské liečebné kúpele Piešťany očakávajú, že prvých návštevníkov privítajú až v lete.

„Osobne si myslím, že ak pôjde všetko dobre, v júni alebo v júli budeme môcť začať poskytovať kúpeľnú liečbu pre klientov zo Slovenska, ktorú preplácajú zdravotné poisťovne. Ohľadom návštevníkov zo zahraničia si nemyslím, že sa do septembra udeje nejaká veľká zmena. Bude to závisieť od zrušenia cestovných obmedzení,“ povedal generálny riaditeľ kúpeľov Andreas Schuster.

Text a foto: Martin Palkovič