Piešťany budú mať ďalší bikesharing

Projekt zdieľaných bicyklov, ktorý pripravuje radnica, má na rozdiel od Piešťanského užitočného kolesa fungovať cez mobilnú aplikáciu. K jeho realizácii sa samospráva zaviazala v rámci výstavby cyklochodníkov medzi Dopravnou a Sasinkovou ulicou.

O príprave vlastného bikesharingu informovalo Mesto Piešťany minulý rok v júli, krátko pred spustením Piešťanského užitočného kolesa, s ktorým prišla spoločnosť Magna Energia.

Tento týždeň hovorca mestského úradu Martin Ričány potvrdil, že s realizáciou projektu stále počítajú: „Práve prebieha kontrola verejného obstarávania na bicykle, stojany a webovú aplikáciu na VÚC. Dokedy bude trvať kontrola, nevieme. Potom sa bicykle zadovážia.“

Podľa informácií z minulého roka majú byť stojany pre mestské zdieľané bicykle pred Piešťanským informačným centrom na Pribinovej ulici, pred železničnou stanicou a na sídlisku Juh. Bicyklov bude v prvej fáze iba desať, ľudia si ich môžu požičiavať bezplatne pomocou aplikácie v mobilnom telefóne. Presný termín spustenia však zatiaľ nie je známy.

V najbližších dňoch sa majú v stojanoch spoločnosti Magna Energia objaviť zdieľané bicykle známe pod názvom Piešťanské užitočné koleso. Počas tejto sezóny ich bude viac ako vlani a ich servis zabezpečí nezisková organizácia Inštitút trvalo udržateľného rozvoja a environmentalistiky.

Pravidlá prevádzky sú podobné ako vlani. Užívateľ by sa mal na bicykli odviesť k najbližšiemu stanovisku a tam ho nechať k dispozícii pre ostatných. Jeho polohu je možné sledovať prostredníctvom GPS signálu. Ak si ho niekto zoberie domov, môže byť takéto konanie považované za neoprávnené zadržiavanie cudzej veci.

Text a foto: Martin Palkovič