Piešťanským plavcom sa napriek ťažkým podmienkam aj naďalej darí

V dňoch 19. až 21. februára sa konali v tréningovej bubline X-BIONIC® Sphere v Šamoríne kontrolné plavecké preteky juniorov a seniorov, na ktorých sa zúčastnila takmer celá slovenská špička. Za ŠPK Kúpele Piešťany štartoval  dvanásťčlenný výber šiestich chlapcov a šiestich dievčat. Plávalo sa na 25 metrovom bazéne. Všetci účastníci pretekov prešli dvojnásobným, niektorí aj trojnásobným testovaním pred pobytom a počas samotného pobytu v zariadení. Plavcom Kúpeľov sa darilo a vybojovali spolu 23 medailových umiestnení. Osem zlatých, deväť strieborných a šesť bronzových.

V pretekoch bola najúspešnejšia Olívia Ana Šprláková-Zmorová, keď svoje víťazstvá v disciplínach 1500 v.sp., 400 v.sp., 400PP okorenila slovenským rekordom na 1500 v.sp. v kategórii junioriek. Slovenský rekord prekonala o viac ako 6 sekúnd.

Starý rekord držala taktiež naša pretekárka Sára Niepelová, tohto času študujúca v USA. Na 200 PP sa Olívia Ana postavila vďaka osobnému rekordu na strieborný stupienok. Lea Chromiaková, juniorská reprezentantka SR, vyhrala 400 v.sp. a 200 motýlik, striebro brala na 100 motýlik a bronzovými medailami ju dekorovali za 1500 v.sp. a 200PP. Taktiež pekná medailová porcia.

Rebeka Buková si urobila radosť víťazstvom na 200 znak a druhým miestom na 100 znak vo svojej dvojročníkovej kategórii junioriek. Katarína Lopatková sa po prechode zo žiackej kategórie medzi mladšie juniorky veľmi pekne udomácňuje v novej kategórii a vybojovala si tri druhé priečky za výkony na 400v.sp., 1500 v.sp. a 400PP. Svojimi zlepšeniami potvrdila zaradenie do juniorskej reprezentácie SR v plávaní. Na strieborný stupienok víťazov sa po bojovnom výkone postavila za 200 motýlik Veronika Luciaková.

Medzi chlapcami sa darilo Lukášovi Kunicovi, ktorý je od začiatku tohto roka tiež zaradený v juniorskom reprezentačnom výbere bazénových plavcov, keď vyhral 400 PP, strieborný bol na 800 v.sp. a na tretí stupienok sa postavil po absolvovaní 400 v.sp. a 200 PP. Sľubnými výkonmi a zlepšeniami sa v kategórii žiakov prezentoval Patrik Tapušík, ktorý zvíťazil na 1500 v.sp. a tretiu priečku si vyplával na 400PP.

Filip Lányi sa po tréningovom výpadku potešil osobnými zlepšeniami a druhým miestom na 100 znak ako aj bronzovou medailou na 50 znak.

Dnešná doba športu nepraje a príprava mladých športovcov je pre rodičov aj klub finančne náročná, ak chceme deti pri športe udržať na vysokej výkonnosti. Plavcom ŠPK Kúpele Piešťany sa to po ročnom boji s obmedzeniami spôsobenými pandémiou zatiaľ relatívne darí. Najväčšie straty zatiaľ očakávame v príprave najmladších detí v prípravke. Veľmi záleží na osobnej aktivite každého jednotlivca v suchej príprave, aj keď plavci patria do vody. Všetci priaznivci športu by určite radi videli aspoň v diaľke iskričku nádeje v podobe návratu na športoviská.

Text a foto: Radoslav Suchánek