Piešťanské kúpele poskytujú liečbu post-covidového syndrómu

Slovenské liečebné kúpele Piešťany zaradili do ponuky svojich procedúr aj liečbu pacientov, ktorí prekonali ochorenie Covid-19. Zoznam indikácií na kúpeľnú liečbu má rezort zdravotníctva rozšíriť aj o tzv. post-covidový syndróm.

Ministerstvo zdravotníctva avizovalo, že v dohľadnej budúcnosti chce umožniť ľuďom kúpeľnú liečbu tzv. post-covidového syndrómu. Podľa prvotných vyhlásení by takáto starostlivosť mohla byť reálna o niekoľko týždňov. Piešťany ponúkajú regeneráciu po prekonaní tohto ochorenia už dnes.

Najväčšie slovenské kúpele reagujú na zdravotnú krízu. Do ponuky liečebných procedúr zaradili aj tie podporujúce regeneráciu dýchacieho systému po prekonanom ochorení Covid-19, spojenú s podporou imunity s využitím svojich unikátnych prírodných zdrojov.

„Ide o nový typ komplexného kúpeľného pobytu, ktorý je určený predovšetkým ľuďom po prekonaní Covid-19,“ upresňuje generálny riaditeľ piešťanských kúpeľov Andreas Schuster. „Pacientom chceme takto pomôcť s regeneráciou celého organizmu spoločne s naštartovaním imunity. Naše prírodné zdroje – bahno a termálna voda – a tiež naše overené liečebné procedúry sú na to ako stvorené.“

Hoci Piešťany nie sú klimatické kúpele, v ponuke majú aj inhalácie liečivou vodou, ktoré sú účinné pri regenerácii pľúcneho tkaniva zasiahnutého ochorením Covid-19. Tento druh pobytu je aktuálne dostupný samoplatcom.

Pred nástupom do kúpeľov je nutné absolvovať triáž, vrátane antigénového testu. Klienti sú na recepcii zaregistrovaní a následne ubytovaní len na základe negatívneho výsledku.

Podľa prvotných informácii by mali byť kúpeľné pobyty zamerané na liečbu organizmu po prekonanom ochorení Covid-19 čoskoro prístupné aj poistencom zdravotných poisťovní.

Rezort zdravotníctva plánuje rozšíriť zoznam indikácií na kúpeľnú liečbu o ďalšie, týkajúce sa problémov súvisiacich s ochorením Covid-19, tzv. post-covidový syndróm, ktorý vzhľadom na rôznorodosť symptómov ako aj priebeh ochorenia môže na pacientoch zanechať dlhodobý negatívny vplyv.