Piešťanská knižnica aj kino fungujú online

Na Slovensku platia obmedzenia voľného pohybu, služby dvoch piešťanských kultúrnych inštitúcii preto môžete aspoň čiastočne využívať aj cez internet. Mestská knižnica uverejňuje videá a Kino Fontána premieta online.

Na základe rozhodnutia vlády Slovenskej republiky v súvislosti s pandémiou koronavírusu sú knižnica aj kino minimálne do 24. januára zatvorené. Realizujú však online aktivity, ktoré môžete sledovať cez webstránky kniznica.sk a kino-fontana.sk.

V online priestore napríklad prebieha výstava s názvom Krása veteránov, ktorá je venovaná verejne prístupnej zbierke historických vozidiel Jána Horňáka. Za normálnych okolností si ju môžete pozrieť v Classic Car Museum v Moravanoch nad Váhom, počas lockdownu sú na web stránke Mestskej knižnice mesta Piešťany videá o najzaujímavejších exponátoch tejto zbierky.

Deti i rodičov poteší séria Čítame cez web. Ide o dramatizované čítania, tvorivé dielne a divadelné predstavenia, v ktorých ožívajú rozprávkové príbehy významných slovenských spisovateľov Pavla Dobšinského, Márie Rázusovej-Martákovej, Márie Ďuríčkovej, Ľudmily Podjavorinskej, Jozefa Cígera Hronského, Jána Uličianskeho, Daniela Heviera a ďalších. Pozrieť a vypočuť si môžete napríklad aj rozprávku Branislava Jobusa v podaní jej autora.

Kino Fontána otvorilo svoju virtuálnu kinosálu v októbri a na začiatku nového roka kvôli lockdownu v premietaní filmov online pokračuje. Ich sledovaním fanúšikovia podporia svoje kino v neľahkých časoch.

Filmové predstavenia sa začínajú ako live stream v presne určený čas. Na rozdiel od video on demand služieb diváci nemôžu film zastaviť alebo dopozerať v iný deň. Podobne ako v kine absolvujú predstavenie v stanovenom čase. Súčasťou online premietania je čet s ostatnými divákmi, do ktorého sa môžu, ale nemusia zapojiť.

V programe nájdete rozprávky, dokumentárne filmy o výtvarných umelcoch, ale aj staršie slovenské filmy. Napríklad 18. januára si môžete pozrieť dobrodružnú drámu Noční jazdci o pašovaní koní na slovensko-poľskom pohraničí krátko po prvej svetovej vojne, v hlavnej úlohe s Radoslavom Brzobohatým a Michalom Določomanským.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič