Parkovisko Nálepkova: Dve hodiny zdarma pre držiteľov kariet. ZŤP musia platiť

Zastupiteľstvo odobrilo nové pravidlá pre parkovisko na Nálepkovej ulici. Spoplatnené bude nonstop, ale držitelia parkovacích kariet vydaných mestom tam budú môcť každý deň nechať svoje vozidlo dve hodiny bez platenia. Rampy sa im otvoria automaticky, nebude už nutná prítomnosť zamestnancov Služieb mesta Piešťany.

Väčšina mestských poslancov súhlasila s novým všeobecne záväzným nariadením, ktoré upravuje parkovanie vozidiel na najväčšom parkovisku v centre Piešťan.

Zmeny pocítia držitelia ročných a týždenných parkovacích kariet, ktorí od augusta 2019 museli aj na Nálepkovej ulici za státie svojich vozidiel počas pracovných dní platiť rovnako ako ostatní. Po novom tam budú môcť auto odparkovať na dve hodiny bezplatne každý deň. Musí však ísť o súvislé parkovanie a nie súčet viacerých kratších časových úsekov. Rovnaké to bude cez víkendy, ktoré mali doteraz celé zdarma.

Napriek tomu, že na parkovisku zostanú vyhradené miesta pre zdravotne ťažko postihnutých (ZŤP), aj oni už budú musieť zaplatiť. Karty ZŤP totiž nie sú viazané na evidenčné číslo vozidla, kamerový systém ich preto nedokáže odlíšiť. Držitelia preukazov ZŤP však aj naďalej môžu bezplatne nechávať autá na všetkých ostatných parkovacích miestach v centre Piešťan. Pred Nemocnicou A. Wintera je od mája osem miest vyhradených iba pre nich.

Viacerí poslanci navrhli, aby v budúcnosti vznikol nový druh mestskej parkovacej karty určený pre zdravotne ťažko postihnutých. Táto karta by bola oveľa lacnejšia ako bežná, ale taktiež by umožňovala nechať auto na Nálepkovej ulici prvé dve hodiny bez platenia.

Napriek tomu, že na najväčšom parkovisku v centre Piešťan sú od decembra nové rampy aj automaty na platenie, uhradiť parkovné mohli doteraz vodiči iba v hotovosti. Po novom bude možné platiť aj bezkontaktnou kartou, mobilom alebo hodinkami. Platby cez SMS sú v nedohľadne.

Presný termín, kedy nové všeobecne záväzné nariadenie nadobudne účinnosť, nie je zatiaľ známy. Najprv ho musí podpísať primátor, potom ho vyvesia na úradnej tabuli.

Otázny je aj dopad týchto zmien na výber parkového. Tržby za parkovanie na Nálepkovej ulici boli v júli minulého roka 16 350 eur. Od 1. augusta 2019 zvýšilo mesto poplatok za hodinu státia z 50 centov na 1 euro a adekvátne narástli aj tržby. V auguste minulého roka dosiahli 38 269 eur. Približne dvojnásobné oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka boli aj v januári a februári 2020.

Sumy, ktoré vodiči za parkovanie na Nálepkovej ulici platia, naznačujú, že najčastejšie tam nechávajú svoje vozidlá jednu alebo dve hodiny. Ak ide o držiteľov mestských parkovacích kariet, samospráva o tieto peniaze kvôli schváleným zmenám sčasti príde.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič