Parkovanie zdarma na 90 minút poslanci neschválili

Nové rampy na parkovisku Nálepkova budú aj naďalej potrebovať obsluhu. Pracovníci Služieb mesta Piešťany musia púšťať vodičov s preukazom ZŤP. Nebude platiť ani 90 minút státia zdarma, ktoré mohli podľa návrhu využívať všetci šoféri.

Na schválenie nového všeobecne záväzného nariadenia o parkovaní na Nálepkovej ulici bola potrebná dvojtretinová väčšina poslancov. Po dlhej diskusii sa ich v zastupiteľstve toľko nenašlo, režim na najväčšom parkovisku v centre Piešťan sa preto v dohľadnej dobe meniť nebude.

Viacerí poslanci chcú, aby radnica počkala na koncepciu statickej dopravy. Tá je zatiaľ v nedohľadne, radnica aktuálne pripravuje podmienky zadania pre jej spracovanie.

Služby mesta Piešťany (SMP) zastupiteľstvu predložili návrh, podľa ktorého by prvých 90 minút státia na Nálepkovej bolo zdarma. Následne by museli platiť všetci bez rozdielu 1 euro za hodinu. Parkovisko malo byť spoplatnené nonstop, teraz je to len od 7.00 do 21.00 h.

Režim sa teda meniť nebude a obsluha musí aj naďalej púšťať šoférov, ktorí majú preukaz ZŤP. Kamerový systém novej rampy ich totiž nedokáže odlíšiť, pretože karty sú vydávané na osobu a nie na evidenčné číslo vozidla.

„Myslím, že by sme boli jediné okresné mesto, ktoré má spoplatnené aj nočné parkovanie. Okrem toho, 90 minút je extrémne dlhá doba. Obmedzili by sme aj množstvo rezidentov, ktorí v tejto časti mesta bývajú,“ zdôvodnila svoje rozhodnutie nehlasovať za návrh poslankyňa Zuzana Svrčeková.

Podľa jej názoru musí samospráva počkať na koncepciu statickej dopravy, pretože v súvislosti so zmenami, ktoré začali platiť v lete minulého roka, nastal ešte väčší tlak na parkovacie miesta v okolí centra, napr. na Vážskej ulici.

„Bol to posledný krok, aby sme mohli zavŕšiť investíciu mesta do moderného automatického systému, ktorý by zjednodušil a zrýchlil prejazd rampou na vstupe aj na výstupe,“ reagovala na neschválenie návrhu Hana Dupkaničová, riaditeľka SMP a potvrdila, že parkovisko bude aj naďalej fungovať v poloautomatickom režime, to znamená, že obsluha bude púšťať držiteľov kariet ZŤP a v stredu ráno aj darcov krvi. Ostatní šoféri budú mať státie spoplatnené a to v čase od 7.00 do 21.00 h. Výnimkou sú iba držitelia mestských parkovacích kariet, ktorí na Nálepkovej nemusia za státie platiť cez víkendy.

Text a foto: Martin Palkovič