Parkovanie na Nálepkovej by mohlo byť na 90 minút zdarma

Po zrušení  platnosti mestských parkovacích kariet na parkovisku Nálepkova počas pracovných dní prichádza nápad, ktorý viacerých vodičov poteší.

Služby mesta Piešťany predložili na rokovanie komisií mestského zastupiteľstva návrh, všeobecne záväzného nariadenia o parkovaní na parkovisku s automatickým závorovým systémom. Ak v tejto podobe prejde zastupiteľstvom, šoféri budú môcť nechať svoje auto na najväčšom parkovisku v centre Piešťan 90 minút bez platenia parkového.

Parkovisko je od decembra vybavené dvoma automatickými vstupným závorami, ktoré majú čoskoro dokázať čítať evidenčné čísla vozidiel. Na základe toho umožnia vodičom opustiť parkovisko bez platenie, ak tam svoje auto nechajú menej než 1,5 hodiny a to len raz za deň. Ak tento čas presiahnu, budú musieť platiť parkovné 1 euro za hodinu. To je po novom možné aj pomocou 10 a 20 eurových bankoviek a bezkontaktnej karty.

„Inapriek tejto výhode pre všetkých predpokladáme,že nedôjde k zníženiu tržieb z parkovného na parkovisku Nálepkova,“ uvádzajú predkladatelia návrhu v dôvodovej správe.

Ľudia, ktorí bývajú v zóne dopravného obmedzenia (pešia zóna Winterova, Pribinova, Námestie slobody, Nitrianska) by mohli na základe zverejneného návrhu dostať čipové karty, ktoré im umožnia využívať parkovisko na Nálepkovej bezplatne kedykoľvek. Karta však bude spárovaná s evidenčným číslom ich vozidla, takže iné auto pomocou nej na Nálepkovej nezaparkuje.

DOPLNENÉ 25. 1. o 7.30 h: Aktuálne je parkovisko spoplatnené v čase od 7.00 do 21.00 h. Po novom to ma byť nonstop. Nebude teda možné odísť z neho bez platenia po deviatej večer. Keďže 90 minút budú mať zdarma všetci (vrátane držiteľov kariet ZŤP), z parkoviska zmizne obsluha a bude plné automatické.

Konečné rozhodnutie je na členoch mestského zastupiteľstva. Návrhom by sa mali zaoberať 13. februára.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič