Organizátori zverejnili detaily pochodu čertov centrom Piešťan

Vianočné trhy v Piešťanoch prinášajú ďalšiu novinku a ako prvé na Slovensku organizujú show, ktorá priťahuje tisíce návštevníkov.

Ide o starovekú tradíciu, ktorá vznikla v rakúskych Alpách odkiaľ sa postupne šíri do celej Európy. Dnes sa pochody čertov nazývané Krampuslaufy konajú v Rakúsku, Nemecku, Maďarsku, Taliansku, Slovinsku, Chorvátsku či Česku a na Slovensku sa táto atraktívna Alpská tradícia spojená s adrenalínovým zážitkom predstaví úplne prvýkrát.

„Ako organizátor Vianočných trhov v meste Piešťany sa každý rok snažíme vymyslieť atraktívny program pre návštevníkov a priniesť nejaké novinky, aby Vianočné trhy napredovali a rozvíjali sa. Tohtoročnými novinkami sú Mikulášsky beh, ktorého výťažok poputuje na dobročinné účely. Uskutoční sa 9.decembra a pochod čertov 17. decembra. Pochod čertov je tisícročná tradícia, ktorá patrí k adventu. Od dávnych časov nás naši rodičia strašili tým, že ak nebudeme poslúchať zoberie nás čert, uviedli usporiadatelia Vianočných trhov v Piešťanoch.

Krampus sa zjavuje 5. decembra ako doprovod sv. Mikuláša. Ten dobré deti odmeňuje zatiaľ čo Krampus (čert) má zlé deti potrestať. Až 22. decembra sa podľa legendy premení na normálnu ľudskú bytosť a nič si nepamätá.

„Preto sa o ňom hovorí, že je to napol zviera napol človek. Pochod čertov nie je na strašenie malých detí, ale podľa tradície nesie každý krampus ťažký zvon, ktorého hlasité zvonenie má za úlohu vyhnať zlo a zlých ľudí pred nastávajúcou zimou. Dnes sú tieto pochody jedným z najnavštevovanejších podujatí v Európe počas adventu,“ dodávajú organizátori Vianočných trhov.

„Nakoľko ide o nultý ročník tohto divácky vyhľadávaného podujatia, nevieme si dnes poriadne predstaviť aký veľký záujem bude. Upozorňujeme návštevníkov aj obyvateľov mesta, aby počítali zo zvýšenou dopravou a možné problémy s parkovaním a vypravili sa do centra v predstihu, aby predišli zdržaniu v zápchach. Taktiež vyzývame návštevníkov, aby dodržiavali bezpečnostné pokyny organizátorov a nenarúšali svojim správaním priebeh akcie,“ uviedli organizátori.

Fotonie bude možné až po skončení podujatia na miestach nato určených. Začiatok pochodu je naplánovaný na 17.00 h s tým, že pochod by mal vyraziť z nákupného centra Aupark a pokračovať cez Námestie slobody smerom na Winterovu ulicu a späť.

Zdroj: Tlačová správa/Vianočné trhy