Oľga Osvaldíková je najstaršou obyvateľkou Piešťan

Hovorí, že sa pretancovala životom. Ani vo vysokom veku jej nechýba humor a optimizmus.

Známa piešťanská učiteľka tanca sa narodila 17. septembra 1915 v Chicagu. Jej rodičia pochádzali z Martina a Košarísk. Hneď po 1. svetovej vojne sa celá rodina vrátila do Československa.

„Tancovať som sa rozhodla asi ešte skôr ako som sa narodila,“ hovorieva Oľga Osvaldíková.

Začiatkom tohto týždňa sa dožila 103 rokov. Je najstaršou občiankou mesta Piešťany. Starajú sa o ňu v Alzhaimercentre, kde jej vo štvrtok 20. septembra pripravili malú oslavu.

„Naša oslávenkyňa dnes na diaľku od syna dostala krásnu kyticu. Tiež sme pre ňu pripravili tortu,“ povedala riaditeľka zariadenia Blanka Jüttnerová.

Oslávenkyňa je podľa nej veľmi optimistická, stále si potrpí na svoju vizáž a nechýba jej humor. „Hovorí nám, že sa vlastne pretancovala životom,“ dodala Blanka Jüttnerová.

Oľga Osvaldíková študovala tanec v Bratislave a vo Viedni. Po 2. svetovej vojne aj ona skúsila šťastie v Spojených štátoch amerických. Späť sa vrátila kvôli rodičom.

Jej súkromná tanečná škola na rohu Teplickej a Poštovej dlho nevydržala. Prišiel rok 1948 a ona musela pokračovať ako učiteľka na Základnej umeleckej škole.

Baletnú triedu viedla ešte ako 90-ročná. Po úraze sa síce musela tanca vzdať, ale ešte dlho navštevovala všetky kultúrne podujatia. K jej 100. narodeninám učiteľky a žiaci ZUŠ Piešťany pripravili špeciálne predstavenie.

Tento týždeň sa Oľga Osvaldíkova oficiálne stala najstaršou obyvateľkou Piešťan.

Text a foto: Martin Palkovič