O novú časť parku sa má starať mesto, Slovan predávajú bez nej

Viacero brigád, odborná rekonštrukcia balustrád a obnova zelene – to všetko predchádzalo odstráneniu plotu okolo bývalej fontány pri hoteli Slovan. Zástupcovia kúpeľov a samosprávy spoločne s dobrovoľníkmi po 36 rokoch oficiálne sprístupnili tento priestor v piatok 3. júna.

Spolupráca mesta a kúpeľov

V predvečer Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny 2022 sa mestský park rozrástol o časť, ktorá bola dlho ukrytá za plotom. Patrí Slovenským liečebným kúpeľom Piešťany (SLKP) spolu s bývalým hotelom Slovan, ku ktorému prilieha. Okolie fontány oplotili v roku 1986, keď sa mala začať rozsiahla rekonštrukcia budovy, ktorá je aktuálne na predaj.

Aj na základe iniciatívy vtedajších členov kultúrnej komisie mestského zastupiteľstva Kornela Duffeka a Vladimíra Krupu bolo sprístupnenie tejto časti parku plánované na rok 2019. Neskôr na tom začali pracovať aj Petr Veverka, Matthias Arnould a viceprimátor Michal Bezák. S myšlienkou sa stotožnil aj generálny riaditeľ SLKP Andreas Schuster, ktorý skončil vo funkcii iba pred pár dňami.

„Hneď na prvom stretnutí s pánom Schusterom, keď prišiel ako nový generálny riaditeľ do Piešťan, sme si povedali niekoľko vecí, ktoré treba realizovať. Toto bola jedna z nich,“ uviedol primátor Peter Jančovič s tým, že ide o prejav dobrých vzťahov a spolupráce samosprávy a kúpeľov.

Plány na skoršie sprístupnenie podľa jeho slov prekazila pandémia koronavírusu a jej následky na cestovný ruch. Obmedzené finančné možnosti zatiaľ nedovolili, aby sa do fontány vrátila voda, preto ju nahradili vážske kamene. „Nie je všetkým dňom koniec,“ dodal primátor.

Hotel predávajú bez fontány

Informácie o plánovanom predaji hotela Slovan potvrdil obchodný riaditeľ SLKP Petr Hlaváč. Priestor okolo fontány, ktorý nechali kúpele opraviť, nebude súčasťou dohody s budúcim majiteľom. Stane sa súčasťou parku a bude ho strážiť kamera napojená na operačné stredisko mestskej polície.

V najbližších týždňoch bude pokračovať aj rekonštrukcia balustrád a na podstavce neskôr pribudnú kópie pieskovcových sôch, ktoré pochádzajú z kaštieľa v Kráľovej pri Senci. Originály patria kúpeľom od roku 1942. Pôvodne zdobili okolie fontány pri Slovane, ale v roku 2012 ich opravili a premiestnili do parku za hotelom Thermia Palace.

„Nehľadáme niekoho, kto je ochotný zaplatiť kúpnu cenu,“ povedal k predaju 36 rokov prázdneho hotela Petr Hlaváč: „Hľadáme niekoho, kto zloží dostatok peňazí na to, aby ukázal, že je schopný túto budovu opraviť. Ide o rokovania, ktoré neprebiehajú na úrovni vedenia kúpeľov, ale na úrovni majiteľov a právnikov.“

Pripustil, že k dohode o predaji boli blízko už niekoľkokrát, ale potenciálni kupci nakoniec vycúvali: „Návratnosť rekonštrukcie tejto budovy je pomerne dlhá. Rozhodne to nie je pre moderného investora, ktorý očakáva, že peniaze sa mu do desiatich rokov vrátia. Naopak. Bavíme sa tu o dlhodobej návratnosti.“

Petr Hlaváč zároveň potvrdil, že aj v prípadne predaja hotela zostane novootovrený priestor oproti jeho vchodu súčasťou mestského parku a bude slúžiť verejnosti.

Text a foto: Martin Palkovič