Noví majitelia Kaštieľa Moravany predstavili svoju víziu

Chátrajúcej pamiatke chcú vrátiť život. Prvé podujatia pre verejnosť by sa tam mohli uskutočniť už toto leto.

Počas uplynulého roka vyviezli z renesančného kaštieľa v Moravanoch nad Váhom desiatky nákladných áut odpadu. Vyčistili park aj interiéry, ktoré predtým obývali ľudia bez domova. Neporiadok bol podľa nových majiteľov šokujúci.

Ešte začiatkom 90. rokov vlastnil túto vzácnu pamiatku Fond slovenských výtvarných umelcov. Potom sa dostala do súkromných rúk. Jej predchádzajúci majitelia sú zo Slovinska a o kaštieľ sa nestarali. Podľa Radoslava Ragača z ministerstva kultúry im hrozilo vyvlastnenie, svoj majetok však ešte predtým predali Petre a Róbertovi Vydrovcom.

Noví majitelia Kaštieľa Moravany Petra a Róbert Vydrovci.

„Keďže sme obaja povolaním právnici, hľadali sme riešenia, ako vysporiadať komplikované právne vzťahy, ktoré desaťročie bránili akémukoľvek nakladaniu s kaštieľom, čo sa nám po niekoľkoročnom úsilí v lete 2017 podarilo,“ hovoria noví majitelia.

Svoju víziu budúcnosti tejto pamiatky predstavili zástupcom rôznych kultúrnych inštitúcií a novinárom v utorok 23. januára. V kaštieli chcú vytvoriť podmienky pre tvorbu a prezentovanie výtvarného umenia, architektúry a dizajnu. Mali by sa tam konať rôzne spoločenské podujatia, ale napríklad aj svadby.

Finančne náročná rekonštrukcia je rozdelená na štyri etapy. Najskôr sa verejnosť pozrie do priestorov bývalej koniarne, mohlo by to byť už v priebehu leta. Opravu chcú majitelia financovať zo súkromných zdrojov, ale pokúsia sa získať aj rôzne granty.

„O financiách nechceme verejne hovoriť, ale na to, aby sme tu mohli robiť akcie už toto leto, rozpočet zabezpečený je,“ prisľúbil Róbert Vydra. Pred začiatkom stavebných prác je ešte nutné vybaviť príslušné povolenia. Dôležité slovo budú mať pamiatkári.

Budova bývalej koniarne, kde by sa mali konať najbližšie podujatia pre verejnosť.

„Po rokoch devastácie, kedy sem nalietali supy a brali, čo dostali pod ruky, prichádza vízia, ktorá má určitý cieľ,“ komentuje zmenu vlastníckych pomerov starosta Peter Hulman. Podľa jeho slov obec má techniku aj ľudí, ktorí by mohli pomôcť s čistiacimi prácami, ale vlastníci o to zatiaľ nepožiadali.

Umenie sa do moravianskeho kaštieľa vrátilo už v deň predstavenia zámeru nových majiteľov prostredníctvom výstavy s názvom Symbol návratu. Išlo o diela slovenských autorov, ktoré boli predtým prezentované na výstave EXPO 2017 v Kazachstane.

Inštalácia súčasného umenia v priestoroch renesančnej kaplnky, ktorá je súčasťou Kaštieľa Moravany.

Text a foto: Martin Palkovič