Nočný zákaz vychádzania prestane platiť v pondelok

Reštaurácie budú aj naďalej fungovať v režime OP, zákazníci v nich však môžu zostať dlhšie. Nočný zákaz vychádzania prestane platiť v pondelok 10. januára. „V platnosti však ostávajú všetky doterajšie opatrenia, ktoré sa týkajú obchodov, prevádzok služieb, hotelových zariadení, lyžiarskych stredísk či cestovania v diaľkových linkách,“ informovalo ministerstvo zdravotníctva.

V neesenciálnych obchodoch, ale i v prevádzkach poskytujúcich služby a v gastroprevádzkach bude aj od 10. januára platiť režim OP. To znamená, že budú otvorené pre očkovaných a ľudí, ktorí covid-19 prekonali v priebehu posledných 6 mesiacov.

„Okrem toho sa od pondelka otvárajú základné a stredné školy, v ktorých však budú platiť prísne protiepidemické opatrenia. Rúška budú povinné už od prvého ročníka základných škôl a rodičom sa dôrazne odporúča, aby svoje deti otestovali ešte pred nástupom do školy a tieto testy opakovali dvakrát týždenne,“ uvádza ďalej rezort zdravotníctva.

V rovnakom režime ako doteraz môžu na základe aktuálne platných vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva SR fungovať hotely, v ktorých je povinný aj negatívny test, lyžiarske strediská a bohoslužby. Nekončí ani zákaz zhromažďovania. A naďalej ostáva v platnosti režim OTP v rýchlikoch, IC vlakoch a v diaľkových autobusoch.

Text a foto: Martin Palkovič

Zdroj: health.gov.sk