Na verejné obstarávanie nevybrali externú firmu, ale rodinu

Na pohovor o pracovnej pozícii referenta mestského úradu zameraného na verejné obstarávanie prišli dvaja uchádzači. Komisia vybrala sestru šéfa právneho oddelenia. Máriu Vermešovú v roku 2009 odvolali bez udania dôvodu v súvislosti s kontrolou verejného obstarávania na ministerstve výstavby v kauze známej ako nástenkový tender.

Mesto Piešťany zverejnilo informáciu o pohovore na obsadenie pracovného miesta referenta na oddelení IT a majetkových služieb so zameraním na verejné obstarávanie 4. mája. Na pohovor, ktorý bol v pondelok 9. mája, prišli dvaja ľudia.

Prvým z nich bol úradník, ktorý musel z radnice minulý rok odísť, pretože jeho pracovnú pozíciu primátor Miloš Tamajka zrušil. Po nedávnom odchode ďalšej úradníčky podobnú pozíciu s platnosťou od minulej stredy vytvoril. Na pohovore, ktorý sa uskutočnil v pondelok, uspela Mária Vermešová. Jej brat je šéfom právneho oddelenia mestského úradu.

Podľa výpisu z obchodného registra sú súrodenci spoločníkmi vo firme VOSA s. r. o., ktorá má v predmete činnosti aj verejné obstarávanie. Práve Pavol Vermeš je spracovateľom materiálu s názvom Optimalizácia verejného obstarávania, o ktorom mali v apríli rokovať poslanci. Okrem iného sa v ňom píše, že mesto by malo na vybavovanie tejto agendy vybrať externú firmu. Tento návrh sa na zastupiteľstvo nakoniec nedostal.

„Ja som sa stotožnil s myšlienkou, že osoba, ktorá by robila verejné obstarávanie, by mala byť zamestnancom mestského úradu. To, že pán Vermeš dal nejakú správu pred niekoľkými týždňami, to ja neriešim. Bola to jeho správa,“ povedal po včerajšom rokovaní mestskej rady primátor Miloš Tamajka.

Na otázku, či nie je problém, že ide o súrodencov, odpovedal: „Pán Vermeš bol na začiatku poverený verejným obstarávaním a týmto pádom mu zaniká to poverenie, čiže on nebude mať verejné obstarávanie, čiže nebudú v kontakte a nebude vedúcim pani Vermešovej.“

„Nepáči sa mi to,“ reagoval poslanec Jozef Malík na otázku, čo hovorí na fakt, že informácia o pohovore bola zverejnená na web stránke mesta krátko pred jeho konaním: „Nie je to spôsob, akým by sa malo postupovať vzhľadom na to, že sa snažíme byť transparentnejší ako v predchádzajúcom období.“

Mária Vermešová bola do roku 2009 riaditeľkou odboru kontroly na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO). Podľa portálu korzar.sme.sk oznámila po odhalení kauzy nástenkový tender výsledok kontroly, ktorá sa nekonala. Vtedajší šéf ÚVO Béla Angyal ju odvolal, keď odmietla podpísať protokol o kontrole vypracovaný jej podriadenými.

Korzár o tom informoval začiatkom roka 2011. Primátorka Humenného a poslankyňa Národnej rady SR za Smer-SD Jana Vaľová vtedy uzavrela s Máriou Vermešovou zmluvu na konzultácie a poradenské služby v oblasti verejného obstarávania za 30 eur na hodinu.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič