Na rekonštrukciu Dopravnej ulice chcú vyhradiť takmer 700-tisíc eur

Oprava komunikácie vedúcej k autobusovej stanici sa v decembri do mestského rozpočtu na rok 2021 nedostala. Radnica teraz navrhuje jeho zmenu. Ak to poslanci odsúhlasia, na kompletnú opravu asi 400 metrov dlhého úseku Dopravnej ulice pôjde z úveru 692 560 eur.

Prvá etapa počíta s rekonštrukciou Dopravnej ulice v úseku medzi stanicou a podchodom na križovatke s Vrbovskou cestou. Predstaničného priestoru sa teda nedotkne.

Podľa návrhu zmeny mestského rozpočtu, ktorý tento týždeň prediskutujú komisie zastupiteľstva a v marci by mal byť zaradený do programu rokovania poslancov, pôjde o celkovú opravu komunikácie vrátane odvodnenia, osvetlenia a zelene. „Nové šírkové usporiadanie počíta s obojsmernou cestičkou pre cyklistov, rieši statickú dopravu – pozdĺžne parkovacie stojiská. V tomto úseku sú riešené aj zástavky pre mestskú a prímestskú dopravu,“ píše sa v návrhu.

Predpokladané náklady sú takmer 700-tisíc eur, výsledná suma však môže byť po verejnom obstarávaní dodávateľa nižšia. Radnica plánuje tieto peniaze získať z nového dlhodobého úveru v objeme 1 mil. eur. Podmienkou je súhlas väčšiny členov mestského zastupiteľstva.

O rekonštrukcii Dopravnej ulici sa hovorí už roky. Podľa primátora Petra Jančoviča ju zdržali aj rokovania so Železnicami Slovenskej republiky, ktorým časť pozemkov pod touto komunikáciou patrí.

V roku 2019 si mesto Piešťany objednalo projekt pre stavebné povolenie a realizáciu v úseku od stanice až po nadjazd smerujúci na diaľnicu. Pod nadjazdom má v budúcnosti začínať nové cestné prepojenie Dopravnej ulice a sídliska Adam Trajan, ktoré bude viesť medzi cintorínom a železničnou traťou.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič