Múzeum chystá výstavu o Šindelárovi a hľadá pamätníkov

Spolu s rodinou Winterovcov pomáhal zmeniť málo významnú obec na dôležité kúpeľné mesto. Od záhadnej smrti obľúbeného kňaza uplynie v novembri 70 rokov. Balneologické múzeu pripravuje pre tejto príležitosti rozsiahlu výstavu.

Alexander Šindelár bol starostom Piešťan od 8. októbra 1931, kedy ho do tejto funkcie zvolilo obecné zastupiteľstvo. Rodák z Čeklísu (dnes Bernolákovo) tu začal ako farár pôsobiť iba rok predtým.

Odvtedy bol tento scestovaný a vzdelaný muž pri všetkom dôležitom, čo sa v kúpeľnej obci stalo. Za jeho pôsobenia vznikli oba mosty cez Váh, poštový úrad, protipovodňová hrádza, nemocnica aj gymnázium. Pokračovala elektrifikácia aj budovanie vodovodu.

Bol dôležitým členom Hlinkovej slovenskej ľudovej strany a na niektorých zhromaždeniach rečnil po boku najvyšších predstaviteľov nastupujúceho totalitného režimu.

Zomrel násilnou smrťou 2. novembra 1947. Zastrelil ho doteraz neznámi páchateľ v jeho byte na fare v starých Piešťanoch. Na poslednej ceste ho sprevádzalo 10-tisíc ľudí.

Balneologické múzeum Imricha Wintera teraz hľadá pamätníkov, ktorí by sa mohli podeliť o fotografie, písomnosti a spomienky na Alexandra Šindelára. Tieto materiály budú použité na prípravu výstavy pri príležitosti 70. výročia jeho úmrtia.

Kontakt: 033/7722875, 0903 173 304, bolerazsky.andrej@zupa-tt.sk.

Text: Martin Palkovič Foto: Piešťany History