Muchov ukradnutý obraz sa dostane na poštovú známku

Olejomaľbu, ktorá zdobí hotel Thermia Palace, spoznajú vďaka pošte ľudia na celom svete. V stredu 25. novembra sa v Piešťanoch uskutoční slávnostná inaugurácia známky s motívom diela Alfonsa Muchu Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia.

Svetovo uznávaný český umelec ho namaľoval v roku 1932 v Nice a venoval piešťanským kúpeľom. Od začiatku vedel, že bude umiestnený nad dverami jedálne hotela Thermia Palace, kde sa nachádza aj dnes.
Vrátili ho tam v roku 2006 po tom, čo ho za doteraz nevyjasnených okolností neznámi páchatelia ukradli. Po diele pátral Interpol aj návštevníci kúpeľov, ktorí do celého sveta posielali pohľadnice s jeho vyobrazením a kontaktom na políciu.

Od stredy bude motív z obrazu opäť putovať po celom svete. Dostane sa totiž na poštovú známku v nominálnej hodnote 1,20 eur. Verejnosti ju slávnostne predstavia v stredu 25. novembra.

Pri tejto príležitostí otvorí Balneologické múzeum o 15.30 h vo Vile Dr. Lisku výstavu venovanú Alfonsovi Muchovi. „Na výstave budú prezentované unikátne fotografie, originálne diela, katalógy a publikácie zapožičané zo zbierok múzeí v Českej republike – Múzea Brněnska – Múzeum Ivančice a Poštovního muzea v Prahe. Využite príležitosť a príďte si pozrieť originálne diela Alfonsa Muchu – prvýkrát v Piešťanoch,“ informoval riaditeľ Balneologického múzea Vladimír Krupa.

Samotnú známku predstavia o 17.30 h v hoteli Thermia Palace. Organizátori podujatia zároveň vyhlásia výsledky ankety o najkrajšiu slovenskú poštovú známku za rok 2014 a ocenia úspešných autorov. K dispozícii bude aj príležitostný poštový lístok a príležitostná poštová pečiatka k víťaznej známke.

Text: Martin Palkovič Ilustr. obr.: postoveznamky.sk