Ministerstvo kultúry dá na opravu Kolonádového mosta 950-tisíc eur

Mesto Piešťany získalo väčšiu polovicu predpokladaných nákladov na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky, ktorá spája centrum s Kúpeľným ostrovom. Od ministerstva kultúry žiadalo vyše 1,7 mil. eur, dostane 950-tisíc.

O navýšení dotácie z pôvodných 150-tisíc eur minulý týždeň informoval bývalý primátor Miloš Tamajka. Rezort kultúry to dnes potvrdil zverejnením poskytnutej sumy v zozname podporených projektov v rámci programu Obnovme si svoj dom.

Radnica teraz bude musieť rozhodnúť, na čo konkrétne získané finančné prostriedky použije. V prípade, že nové vedenie nájde v rozpočte na budúci rok ďalších 750-tisíc eur, Kolonádový most by mohol prejsť kompletnou rekonštrukciou. Tú už roky nutne potrebuje.

Projekt, s ktorým sa samospráva o dotáciu uchádzala, okrem iného rieši nápravu porúch mostnej konštrukcie. Tie ovplyvňujú bezpečnosť, spoľahlivosť aj vzhľad stavby.

„Predmetom projektu je tiež rekonštrukcia priestorov predajní, likvidácia súčasného disproporčného stavu priestoru, obnova obvodového plášťa, výmena strešnej krytiny, výmena a výplň otvorových konštrukcií, nové technické a konštrukčné zabezpečenie miestností a interiérové vybavenie,“ píše sa v dôvodovej správe k žiadosti o dotáciu, ktorú v októbri 2017 schválili mestskí poslanci.

V prípade kompletnej realizácie spomínaného projektu budú terajšie predajne nahradené informačným centrom a galerijnými priestormi. Za sochou Barlolámača vznikne pitný pavilón, ktorý bol aj v pôvodnom návrhu architekta Emila Belluša.

Text a foto: Martin Palkovič