Máme za sebou tropickú noc, hrozia búrky

Slovenský hydrometeorologický ústav informoval, že teplota vzduchu v našom meste ani pred polnocou nepadla pod 30 °C. Ráno bolo iba o 6 stupňov menej, ale popoludní sa rapídne ochladí.

Podľa informácií zverejnených na Facebooku SHMÚ bol príčinou vysokých nočných teplôt slabý vietor, ktorý podporil premiešavanie vzduchu s vyššími vrstvami. Tie sú v noci spravidla teplejšie a výsledkom je pomaly klesajúca teplota vzduchu.

O tropickej noci hovoria meteorológovia už vtedy, keď ortuť teplomera neklesne pod 20 °C. Vlani sme ju mali v Piešťanoch už 23. mája a prvá tropická noc vtedy predbehla aj prvý tropický deň.
Počet tropických nocí na Slovensku neustále stúpa. Zatiaľčo v polovici minulého storočia ich bolo menej než 5 ročne, minulý rok iba ich iba v Piešťanoch zaznamenali viac než 20.

Aj dnes platí pre náš okres výstraha II. stupňa, ale len do 14.00 h. Potom bude teplota vzduchu prudko klesať a už o 16.00 h by malo byť iba 20 °C.

Ochladenie spôsobí studený front, ktorý postupuje cez strednú Európu ďalej na východ. V súvislosti s tým očakávajú meteorológovia aj búrky, pred ktorými platí výstraha I. stupňa. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s. Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ varuje SHMÚ.

Text: Martin Palkovič Zdroj: shmu.sk

Inzercia