Lodenica s rekordnou účasťou a prvýkrát bez dažďovej kvapky

Každý z doterajších ročníkov festivalu Lodenica poznačil dážď, či nepriaznivé počasie. Až rok 2015 priniesol zmenu, ktorá sa následne odzrkadlila aj na samotnej rekordnej účasti. Rodinný festival opäť potvrdil, že hudba spája a tak sa na jednom pódiu vedľa seba objavili švédski poloblázni zo skupiny Rednex, česká legenda Václav Neckář, emotívni IMT Smile, ale aj známe mená country, folku a trampskej hudby, ako František Nedvěd, Kamelot, Rangers či Fleret.

Uplynulý 17. ročník festivalu v autokempingu na piešťanskej Sĺňave sa tešil skvelej účasti a ešte krajšiemu počasiu. „Som jeden z mála pamätníkov, ktorí boli pri Lodenici od úplného začiatku a nepamätám si tak krásny ročník, čo sa týka počasia… Vždy musela spadnúť aspoň jedna kvapka – tento rok teda máme za sebou najsuchší ročník Lodenice. Samozrejme nepočítam snahu požiarnikov spríjemniť našim návštevníkom horúce dni,“ zhodnotil spoluorganizátor Matej Hrubý.

Šéf organizačného tímu festivalu Dušan Drobný dodal, že sa teší skvelej účasti: „Síce nemáme ešte presné čísla, ale už podľa skúseností s týmto areálom odhadujem, že sme v návštevnosti vysoko prekonali všetky doterajšie ročníky. Ukazuje sa, že otvorenie Lodenice pre viaceré hudobné žánre prináša osoh a čo ma teší najviac, pribúdajú nám celé rodiny a nielen dospelá generácia, ktorá pozná Nedvědovcov, Fleret, či Rangers. A tak som to vždy chcel, aby to bol festival pre celé rodiny, ktoré si užijú dva-tri dni v príjemnom prostredí s ešte príjemnejšou muzikou.“

O dobrú náladu sa na troch pódiách staralo 68 účinkujúcich a traja moderátori, ďalšie desiatky hudobníkov koncertovali v stanovom mestečku, alebo priamo pri rieke Váh, ktorá tento rok priniesla aj výborné osvieženie.

Už v prvý večer sa na hlavnom pódiu oslavoval vo veľkom… Česká country legenda Rangers-Plavci oslávila 50 rokov svojej existencie na hudobnej scéne.

Piatkové popoludnie patrilo stáliciam ako Hop-Trop, či Kamelot s Romanom Horkým a večer zas hitom ako Lásko ztracená, Stín katedrál, Kdo vchází do tvých snú má lásko, ktoré ponúkal z pódia čoskoro 72-ročný Václav Neckář. Hity, ktoré mali za úlohu skôr zabaviť priniesla na piešťanské pódium skupina, ktorá má na konte vyše 10 miliónov predaných nosičov a nesmrteľné songy ako Cotton Eye Joe, Old Pop In An Oak alebo Wish You Were Here. Nikto nečakal skvelú hudobnú produkciu, ale skôr výbornú náladu a tú švédsky Rednex svojím „country-technom“ na Lodenicu jednoznačne priniesol.

Premiéru na Lodenici tento rok zažila skupina Hex a tiež Ivan Tásler so skupinou IMT Smile, ktorí ponúkli špeciálnu verziu koncertu: „Najlepší a najemotívnejší koncert IMT Smile, aký som doteraz v ich podaní videl,“ priznal Dušan Drobný a ocenil, že skupina ponúkla veľa akustických verzií svojich hitov.

Sobotňajší program otvorila kapela Neřež spoločne s Katkou Koščovou, ďalší prešovčania Mloci šírili osvetu „vychodniarčiny“ podobne ako ľudová hudba Kandráčovci Ondreja Kandráča, ktorá viacerých prítomných príjemne šokovala svojou produkciou, v ktorej nechýbali ani svetové hity.

Aj vo finálny deň festivalu však prevládal na hlavnom pódiu country štýl a folk. Postupne sa predstavili Robert Křesťan a Druhá tráva, Simona Martausová, Žalman, Fleret a samozrejme v programe nemohlo chýbať ani meno Nedvěd. Tentokrát to bol František aj so svojim synom, ktorý ho doprevádzal v skupine Tie Break.

Samotný festival Lodenica však ani tento rok nebol iba o samotnej hudbe, ale ako hovorí dramaturg festivalu František Grebeči: „Lodenica je o muzike, stretnutiach, ukončení letných radovánok. Proste Lodenica je o vychutnávaní.“

Text: Tlačová správa organizátorov festivalu Foto: Rado Lellák