Letisko uznalo pohľadávky za odmeny, primátor protestuje

Predstavenstvo spoločnosti, ktorej hrozí likvidácia, uznalo pohľadávky za nevyplatené odmeny svojim súčasným aj bývalým členom. Hlasovaním o tom rozhodli predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Tibor Mikuš a jeho blízky spolupracovník Juraj Štaffa. Práve on je jedným z tých, ktorí si pohľadávky uplatňujú.

Predstavenstvo v zložení Tibor Mikuš a Juraj Štaffa zasadlo necelý mesiac pred krajskými voľbami. Po nich už najsilnejšieho akcionára, ktorým je TTSK, môže v spoločnosti Letisko Piešťany zastupovať niekto iný.

O uznaní nevyplatených odmien dvom členom predstavenstva dnes prostredníctvom tlačovej správy informovala piešťanská radnica. „Som presvedčený o tom, že takýmto konaním sú zo strany predstavenstva porušované práva akcionára a obmedzované kompetencie valného zhromaždenia,“ uviedol primátor Piešťan Miloš Tamajka.

Zároveň vyzval predsedu predstavenstva Tibora Mikuša a predsedu dozornej rady Rema Cicutta, aby „okamžite vykonali potrebné úkony na odloženie výkonu všetkých uznesení predstavenstva týkajúcich sa uznania pohľadávok členov orgánov spoločnosti, prípadne na zrušenie takých uznesení.“

S podobnou žiadosťou prišiel aj kandidát na predsedu TTSK Jozef Viskupič (OľaNO). „Vyzývame Národný kontrolný úrad, aby okamžite zasiahol, skontroloval a zachránil verejné prostriedky, ktoré by mali smerovať na vyplatenie veriteľov, zamestnancov, do investícií a rozvoja, nie do súkromných vreciek predstavenstva, ktoré priviedlo letisko k likvidácii.“ Podľa jeho slov dosahujú pohľadávky za nevyplatené odmeny sumu 140-tisíc eur.

Predstavenstvo spoločnosti na svojom zasadnutí uložilo advokátskej kancelárii pripraviť právne listiny s termínom vykonania do 13. októbra 2017.

So žiadosťou o stanovisko Tibora Mikuša k tomuto rozhodnutiu sme sa dnes popoludní obrátili na jeho kanceláriu aj hovorcu. Zatiaľ však neodpovedali.

Text a foto: Martin Palkovič