Lávku pri Krajinskom moste uzavrú vo štvrtok, nevedia na ako dlho

Premostenie Váhu pre cyklistov a chodcov čaká rekonštrukcia, ktorej predpokladaná cena je približne 500-tisíce eur. Dátum jej začiatku zatiaľ nie je známy. Preto nie je jasné ani to, ako dlho bude lávka pri Krajinskom moste uzatvorená.

„Na základe vyjadrenia statika k oceľovej lávke Mesto Piešťany oznamuje, že od štvrtka 28. novembra 2019 bude lávka na Krajinskom moste z bezpečnostných dôvodov uzatvorená. Pre chodcov sa odporúča využiť prechod cez Kolonádový most,“ informovala radnica prostredníctvom sociálnej siete Facebook.

Cyklistom pravidlá cestnej premávky využitie Krajinského mosta nezakazujú, ale chodcom bude cesta od štvrtka 28. novembra trvať dlhšie. Podľa Google Máp to od Auparku k Obecnému úradu Banka trvá pešo po lávke 23 minút a cez Kolonádový most je to o štyri minúty viac.

Lávku vlastní mesto, ale pod ňou sú potrubia na vodu a plyn vedúce do susedných obcí. Primátor preto podľa našich informácií inicioval rokovania so starostami a majiteľmi sietí o ich finančnej participácii na oprave.

V decembri 2014 vyhradilo končiace mestské zastupiteľstvo na opravu lávky 150-tisíc eur. Mala sa týkať všetkých mechanicky alebo koróziou poškodených častí. Išlo o diagonálne stužidlá, styčníkové plechy, steny hlavných nosníkov, spodné pásy a podlahové panely.

Vo februári 2015 poslanci sumu vyhradenú na opravu lávky navýšili o ďalších 100-tisíc eur. Už vtedy sa hovorilo, že jej hrozí uzatvorenie.

Vtedajšie vedenie mesta však opravu nerealizovalo a o rok neskôr neúspešne žiadalo o finančnú podporu z eurofondov v rámci výzvy Interreg. Odhadované náklady prevyšovali 600-tisíc eur.

V posledných rokoch sa však technický stav lávky pravdepodobne zhoršil natoľko, že ju už vo štvrtok 28. novembra uzavrú. Dátum začiatku stavebných prác však nie je známy. Radnica má podľa našich informácií hotový realizačný projekt, ale ešte musí rozbehnúť verejného obstarávanie na dodávateľa.

DOPLNENÉ 27. novembra o 17.30 h:

Podľa projektovej dokumentácie je rozpočet rekonštrukcie lávky 483-tisíc eur. Ďalších 35-tísíc eur bude stáť jej osvetlenie. Mesto o tom informuje v tlačovej správe, ktorú poslalo médiám.

„Primátor požiadal starostov, ale aj organizácie, ktorým lávka slúži na ich podnikateľské aktivity, aby pri príprave rozpočtu na rok 2020 zvážili možnosť participácie na rekonštrukcii lávky. Do 6. decembra 2019 by mali byť predložené návrhy foriem participácie. Termín začiatku rekonštrukcie bude závisieť od finančných prostriedkov, teda aj schváleného rozpočtu pre rok 2020,“ uvádza ďalej radnica.


Nasledovné vizualizácie radnica zverejnila v novembri 2016, keď žiadala o dotáciu z fondov Európskej únie. Či sa bude lávka po oprave týmto návrhom podobať, aktuálne nie je jasné.

Zdroj: piestany.sk

Zdroj: piestany.sk


Text a foto: Martin Palkovič