Krajinský most: Oprava potrvá dva mesiace, robiť budú aj cez víkendy

Vodiči prechádzajúci cez Piešťany sa musia v nasledujúcich týždňoch obrniť trpezlivosťou. Dopravnú situáciu komplikujú najmä v popoludňajších hodinách stavebné práce na jedinom cestom premostení Váhu v širokom okolí.

Rekonštrukcia pozostáva zo sanácie spodnej časti Krajinského mosta mosta a jeho nosnej  konštrukcie. Víťaz verejného obstarávania, firma Swietelsky Slovakia, v týchto dňoch vykonáva práce na pilieroch, z ktorých odstraňujú stavebno-technické poruchy. To je nutné robiť z plošiny visiacej na moste a preto je blokovaný jeden jazdný pruh.

V čase, kedy môžu cez Krajinský most prechádzať autá striedavo iba v jednom pruhu, vznikajú v Piešťanoch aj v obci Banka kolóny.

„V spolupráci so zhotoviteľom sme sa snažili harmonogram prác pripraviť tak, aby dopady na ľudí boli minimálne a nemuselo dôjsť k úplnému vylúčeniu dopravy. Práce preto budú prebiehať aj počas víkendov,“ uviedol pre zpiešťan.sk Miroslav Knap, riaditeľ odboru stratégií a projektov Úradu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

Dodal, že investor dopravnú situáciu vyhodnocuje a zaoberá sa tiež možnosťou obmedzenia prác v dopravnej špičke počas pracovných dní: „Robíme teda všetko preto, aby sa práce ľudí dotkli len v nevyhnutnej miere a na minimálny čas.“ Rekonštrukcia spodnej časti Krajinského mosta pokračuje od utorka tohto týždňa a má trvať dva mesiace.

Realizácia projektu za 2 mil. eur začala v septembri. Počas prvých mesiacov bol modernizovaný úsek cesty medzi mostom a križovatkou Topoľčianska – Bananská v obci Banka. Nasledovala zimná prestávka a začiatkom apríla bola rekonštrukcia prerušená z dôvodu vyhlásenia mimoriadnej situácie v súvislosti s pandémiou ochorenia Covid-19.

„Podľa zmluvy by mali byť práce ukončené do dvoch mesiacov od ich utorkového reštartu. V tejto chvíli neevidujeme časový sklz. Harmonogram prác však môže ovplyvniť výška hladiny rieky Váh, ktorú  musíme kvôli prácam regulovať,“ dodal M. Knap.

Župa minulý mesiac získala ďalšie 4 milióny eur z eurofondov na rekonštrukciu a modernizáciu cesty na horský priechod Havran. Ako doplnil trnavský župan Jozef Viskupič, „ide o jeden z našich kľúčových infraštruktúrnych projektov, po dokončení ktorého budeme mať opravený úsek od Krajinského mosta až po hranicu kraja.“


Obec Banka sa snaží aktuálnu dopravnú situáciu na Krajinskom moste monitorovať a informovať o nej prostredníctvom facebooku.

🚐 DOPRAVNÝ SERVISV okolí Krajinského mosta rátajte so zdržaním.ℹ️ Aktuálne zdržanie je do 15 min.

Uverejnil používateľ Obec Banka Piatok 24. júla 2020


Text: Martin Palkovič Foto: FB/Obec Banka