Kolaps na Krajinskom moste podľa Viskupiča nehrozí

Termín začiatku rekonštrukcie spodnej časti jediného cestného premostenia Váhu v Piešťanoch zatiaľ nie je známy. Trnavský samosprávny kraj (TTSK) ešte nepodpísal zmluvu s víťazom verejného obstarávania. Je ním firma Swietelsky Slovakia, ktorá opravuje aj Kolonádový most.

Kolaps nehrozí

Predseda TTSK Jozef Viskupič na dnešnej tlačovej konferencii k vylúčeniu vozidiel nad 12 ton z mosta v Hlohovci nepriamo poprel informácie o hroziacom dopravnom kolapse počas opravy spodnej časti Krajinského mosta.

Na ňu sa už župa chystá niekoľko rokov. Podľa posledných informácií prebieha kontrola verejného obstarávania, až po nej môže byť podpísaná zmluva s dodávateľom.

Termín začiatku rekonštrukcie spodnej časti Krajinského mosta a 800 metrov dlhého úseku cesty II/499 v obci Banka medzi mostom a križovatkou Topoľčianska – Bananská ešte stále nie je známy.

Náklady na tieto stavebné práce sú 2 mil. eur. Víťazom verejného obstarávania je firma Swietelsky Slovakia, ktorá v stredu 12. júna začala opravovať aj Kolonádový most.

„Oprava Krajinského mosta sa udeje s najväčšou mierou pravdepodobnosti ešte tento rok,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii Jozef Viskupič. „V Piešťanoch by ani pri rekonštrukčných prácach nemalo dôjsť v tomto roku k veľkým obmedzeniam dopravy. Jedine pri využití veľkej techniky, nejakých žeriavov, vtedy môže byť doprava obmedzená.“

„Teraz ide o spodnú stavbu, takže maximálne môže prísť k čiastkovým dopravným obmedzeniam,“ povedala ešte v marci pre zpiešťan.sk riaditeľka odboru dopravnej politiky TTSK Alexandra Silberhorn.

Semafory riadiace dopravu budú podľa jej slov použité pri oprave zákruty za mostom v obci Banka.

Vrchná časť Krajinského mosta prešla rekonštrukciu v lete 2014 (titulná foto). Dva mesiace bol uzatvorený.

Z hlohovského mosta vylúčia autá nad 12 ton

V júli nechá TTSK osadiť na moste cez Váh v Hlohovci dopravné značenie, ktoré nedovolí prejazd autám nad 12 ton. Podobné obmedzenie platí už roky aj na Krajinskom moste.

Piešťanci sa podľa aktuálnych informácií nemusia obávať presmerovania nákladnej dopravy na tunajšie cestné premostenie Váhu.

Severná obchádzková trasa Hlohovca pre autá nad 12 ton počíta s využitím diaľnice v úseku Horná Streda – Lúka.

Zmeniť sa to môže počas rekonštrukcie mosta v Hlohovci, s ktorou župa počíta v rokoch 2020 a 2021.

Text a foto: Martin Palkovič