Kaštieľ v Moravanoch je po rokoch prístupný verejnosti

Renesančná pamiatka bola centrom umeleckých sympózií, potom dlho chátrala. Teraz sa tam umelci vrátili a otvorili výstavu, ktorá potrvá počas celého leta. Je sprievodným podujatím festivalu Hradby Samoty, ktorý sa koná 4. až 6. júla.

Ešte začiatkom 90. rokov vlastnil Kaštieľ v Moravanoch nad Váhom Fond slovenských výtvarných umelcov. Potom sa dostal do súkromných rúk. Jeho predchádzajúci vlastníci sú zo Slovinska. O svoj majetok sa nestarali a hrozilo im vyvlastnenie. Pred dvoma rokmi kaštieľ kúpili Petra a Róbert Vydrovci. Nechali odtiaľ vyviesť desiatky nákladných áut odpadu a začali s postupnou rekonštrukciou. Počas letných prázdnin je vďaka nim renesančná pamiatka opäť sprístupnená.

V sobotu 29. júna tam otvorili výstavu vizuálneho umenia s názvom Artrooms, ktorá prezentuje diela 35 autorov so širokým záberom naprieč generáciami. Vznikla v rámci spolupráce občianskeho združenia Kaštieľ Moravany, tvorivého centra 4D Gallery a festivalu Hradby Samoty.

Návštevníci nájdu množstvo inštalácii v donedávna chátrajúcom interiéri, veľkorozmerné sochy sú umiestnené v pamiatkovo chránenom anglickom parku okolo kaštieľa.

Podľa kurátorky Zuzany Sabovej bude výstava počas svojho trvania čiastočne meniť svoju podobu. Časť tvoria zvukové inštalácie, ktoré môžu zažiť iba návštevníci festivalu Hradby Samoty. Ten je zameraný na experimentálnu a elektronickú hudbu. Jeho súčasťou bude veľkoformátové premietanie na priečelie kaštieľa.

Po Hradbách Samoty bude výstava prezentovať aj veľkoformátové grafiky, ktoré na workshope vytvoria umelci spolu s návštevníkmi tohto podujatia.

S výnimkou festivalových dní (4. až 6. júla) môže verejnosť navštíviť výstavu Artrooms vždy v piatok, sobotu a nedeľu v čase od 10.00 do 18.00 h. Vstupné je dobrovoľné.

Text a foto: Martin Palkovič