Kaštieľ v Moravanoch bude v lete plný súčasného umenia

Počas celých letných prázdnin môžu návštevníci Kaštieľa v Moravanoch nad Váhom vidieť množstvo umeleckých diel v interiéri, ale aj veľkorozmerné sochy umiestnené v historickom parku. Výstavu súčasného umenia s názvom Artrooms otvoria v sobotu 29. júna. Potom bude súčasťou festivalu Hradby Samoty (4. – 6. júla) a verejnosť ju môže vidieť až do 1. septembra.

Artrooms bude prezentovať diela troch desiatok autorov so širokým záberom naprieč generáciami.

Najstaršiu generáciu zastupujú významní slovenskí autori, ktorí nás už žiaľ opustili, ako Ján Mathé a Milan Adamčiak. Za života vytvorili v 4D Gallery veľkorozmerné sochárske diela, ktoré budú prezentované v parku pri moravianskom kaštieli.

Návštevníci tam môžu obdivovať aj sochy od Laca Terena, Ivana Csudaia, Petra Rollera, Ladislava Saba, Zuzany Sabovej.

Dionýz Troskó a Jakub Trajter pripravujú špeciálne pre túto výstavu nové veľkorozmerné sochy.

Vo vnútri to budú sochy a objektové inštalácie od Jaroslava Kyšu, Mateja Rosmányho, Matúša Lányiho.

V silnom zastúpení sa odprezentuje aj košická sochárska škola – ateliér 3D Fakulty výtvarných umení pod vedením Radovana Čerevku. Známi slovenskí maliari a grafici ako Lucia Dovičáková, David Demjanovič s Jarmilou Mitríkovou, Tomáš Klepoch, Paľo Čejka, či z najmladšej generácie Ľubomíra Sekerášová, Kristýna Hejlová a mnohí ďalší.

Výstava bude počas trvania čiastočne meniť svoju podobu. Časť výstavy bude pozostávať zo zvukových objektov a inštalácií, ktoré umelci rozsvietia a rozozvučia naživo iba počas festivalu Hradby Samoty. Budú to projekcie ako mapping na predné priečelie celého kaštieľa od Nano VJs, a zadné priečelie od Samayela, taktiež početné doprovodné projekcie k hudobným vystúpeniam v spolupráci s VJmi ako napríklad Andrej Kolenčík, Mašindog, množstvo hudobných projektov má svoje vlastné autorské projekcie.

Na prízemí kaštieľa budú sústredené zvukové objekty, z ktorých mnohé zaznejú iba ako súčasť festivalového programu – napríklad káblové roboty od Radovana Drangu, inštalácia s nekonečným echom od Jiřího Suchánka, meditatívna projekcia s ambientným zvukom od Borisa Sirku, zvukový objekt Luba Mikleho, na ktorom si zahrá RBNX. Síce mnohé objekty stíchnu po festivale, expozícia sa však obohatí o kresby a veľkoformátové grafiky, ktoré budú vytvárať umelci v spolupráci s návštevníkmi počas workshopu priamo na festivale.

Zdroj: Tlačová správa – Artrooms Ilustr. foto: Tomáš Blahuta