Kaštieľ Moravany má za sebou prvú výstavu, ma jeho podporu vznikli umelecké bankovky

Celé leto bola donedávna chátrajúca pamiatka otvorená verejnosti. Návštevníci kaštieľa v Moravanoch nad Váhom mohli vidieť diela súčasných umelcov, ktorí sa prezentovali prostredníctvom výstavy s názvom Artrooms. V sobotu 7. septembra sa uskutočnila finisáž.

Artrooms otvorili krátko pred festivalom Hradby Samoty, ktorý sa tento rok uskutočnil v Moravanoch nad Váhom a o rok sa tam zrejme opäť vráti. Spojenie výstavy súčasného umenia s pôvodne hudobným podujatím bolo úspešné. Hradby Samoty sa konali v prvý júlový víkend a výtvarné inštalácie mohli návštevníci vďaka tomu zažiť v atmosfére koncertov a performatívnych vystúpení. V noci bola predná aj zadná fasáda kaštieľa rozpohybovaná veľkoplošnou projekciou, mappingom od Nano VJs a Samayela.

Na finisáži si návštevníci mohli zakúpiť umelecké bankovky, ktoré vytvoril Matej Gabriš. Výťažok pôjde na podporu záchrany a obnovy kaštieľa. Jendotlivé bankovky sú tlačené na bankovom papieri a majú ochranné prvky ako reálne bankovky – ide o naozajstný zberateľský kúsok.

Výstava Artrooms bola doplnená o grafickú kolekciu z berlínskeho vydavateľstva Le Petit Mignon. Dvaja z autorov tohto grafického kolektívu, Ben Sanair (FR) a Tomas Perrodin (FR), touto výstavou uzatvorili svoj rezidenčný pobyt v 4D Gallery. Vrátane tohto doplnenia v rámci Artrooms vystavovalo viac ako 40 autorov.

Novinkou v expozícii bola miestnosť označená s upozornením „nevhodné pre mládež“, kde boli koncentrované oplnené diela s erotickými motívmi od Petra Sula a Lucie Dovičákovej.

Najmenších upútal objekt robota ponášajúci sa na veľkú hračku, alebo kinetická socha dreveného psa naháňajúceho si vlastný chvost.

Vstup a nádvorie strážila socha Cerbera od Markéty Jáchimovej (CZ), na prechádzke nádherným parkom mohli objavovať veľkorozmerné sochy od Milana Adamčiaka, Jána Mathého, Laca Terena, Ivana Csudaia, Ladislava Saba, Dionýza Troskó, Jakuba Trajtera a Zuzany Sabovej.

Občianske združenie Kaštieľ Moravany už teraz plánuje ďalšie výstavné aktivity v tejto donedávna chátrajúcej pamiatke. Prebehla tiež diskusia o možnostiach obnovy maliarskeho či drevárskeho sympózia, ktoré mali v Moravanoch dlhoročnú tradíciu.

Text a foto: Stanislava Vičanová