Hygienici kontrolovali štrkovisko v Hornej Strede, voda bola v poriadku

Kúpanie v jazere, ku ktorému každý deň mieri množstvo Piešťancov, je podľa analýzy vzoriek odobraných minulý týždeň bezpečné. Kvalita vody sa však môže najmä počas horúcich letných dní rýchlo meniť.

Štrkovisko Dlhé kusy je prírodnou plochou s neorganizovanou rekreáciou. Hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Trnava ho preto kontrolujú len dvakrát ročne – v júli a v auguste.

Prvá kontrola prebehla minulý týždeň. Na základe odobraných vzoriek hygienici konštatovali, že kvalita vody v štrkovisku Horná Streda je vyhovujúca na kúpanie. Rovnaký výsledok testovania mali aj vzorky odobrané minulý týždeň na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom.

Hygienickým požiadavkám na kvalitu vody nevyhovela vzorka z vodnej nádrže Duchonka, v ktorej bol zistený zvýšený výskyt MH červených enterokokov a Escherichia coli.

Štrkovisko Dlhé kusy v Hornej Strede nemá prevádzkovateľa, kúpanie je preto na vlastné riziko. Voda môže byť pre ľudské zdravie nebezpečná, ak je na jej povrchu vodný kvet, ktorý sa podobná na zelenú kašu. Vtedy môže byť vo vode zvýšený výskyt siníc.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič