Horolezca Vlada Plulíka si uctia behom na Chopok

Vrchol je nedohľadne. Približne tak sa cítia pretekári, ktorí stoja na štartovacej čiare na Srdiečku, na južnej strane Chopku. Majú pred sebou 6 km, čo na prvé počutie neznie tak zle.

Šesť kilometrov s prevýšením 800 m, to je Memoriál Vlada Plulíka. Čo ich čaká hore, nevedia. Slnko, dážď, hmla, dobrý pocit, či hrdosť. Každý beží svoj vlastný príbeh.

Niekto s motiváciou pokoriť seba samého, pre iných to je klasický sobotný výbeh, ďalší bežia pre Vlada. Všetky výkony sú obdivuhodné.

“Všetci sú pre nás hrdinovia,” hovorí Maroš Plulík, jeden z organizátorov a brat zosnulého Vlada Plulíka, popredného slovenského horolezca, ktorý v roku 2008 nezostúpil z himalájskej osemtisícovky.

Horská trať s finišom na Chopku (2024 m.n m.) a prevýšením viac ako 800 m robí z Memoriálu Vlada Plulíka jeden z unikátnych horských behov na Slovensku. Preteky organizované na Plulíkovu počesť a pamiatku sa konajú 21.9.2019. Štart je o 11:00 pri hoteli Srdiečko. Beh je zaradený do Slovenského pohára behu do vrchu.

Pre najmenších organizátori zaradili aj detské preteky (200 a 500 m) a mnohí sa určite potešia aj OPEN kategórii.

Elektronickú registráciu a viac informácii nájdete na tejto adrese.


Ľudia si Vlada Plulíka pamätajú ako bežca, bikera, freeride lyžiara, či horolezca. Je autorom mnohých prvovýstupov, hodnotných prelezov technických ciest a reťazoviek vo Vysokých Tatrách. Obdržal viacero ocenení za Výstupy roka Slovenského horolezeckého spolku JAMES.

V roku 1998 stál na vrchole Mount Everestu (8848 mnm), kam vyliezol cestou zo severu bez použitia umelého kyslíka a v roku 2008 vystúpil na vrchol Gašerbrumu alpským štýlom.

Zo svojich horolezeckých športových podujatí si však najviac cenil zimný a letný sólo nonstop prelez hlavného hrebeňa Vysokých Tatier.

Od 26. júna 2008, keď nezostúpil z Broad Peaku (8024 mnm), je nezvestný.


Text a foto: Tlačová správa OZ Vlada Plulíka