Grape 2020 bude v Piešťanoch

Organizátori potvrdili, že podujatie, ktoré dokáže zaplniť všetky ubytovacie kapacity v kúpeľnom meste, sa v auguste 2020 naposledy uskutoční na piešťanskom letisku. Samosprávam poďakovali za pozitívny prístup. Novú lokalitu hľadajú v spolupráci so župou aj mestom.

„Festival sa bude teda konať v klasickom termíne, aj keď za trošku sťažených podmienok, avšak časovo rovnakých, ako tomu bolo v roku 2019,“ informovali usporiadatelia na sociálnej sieti Facebook a poďakovali predsedovi Trnavského samosprávneho kraja Jozefovi Viskupičovi, ktorý „zabojoval za festival a umožnil nám zotrvať ešte jeden rok na domovskej pôde.“

Zároveň poďakovali cestovnej kancelárii Happy Travel, ktorá vlani začala z piešťanského letiska dopravovať turistov do Turecka a Egypta. Charterové lety budú pokračovať aj v roku 2020, niektoré z nich však zrejme prijme alebo vypraví bratislavské letisko.

„Ročník 2020 však bude definitívne posledným, ktorý sa uskutoční na letisku Piešťany, a tak sa v lete budeme s týmto priestorom lúčiť. Takže tému ročníka už môžete tušiť,“ dodali organizátori s tým, že spolu so županom Jozefom Viskupičom a primátorom Piešťan Petrom Jančovičom spolupracujú na hľadaní vhodného priestoru v Trnavskom kraji: „Nebude to, samozrejme, ľahké, keďže festival potrebuje plochu niekoľko desiatok hektárov. V každom prípade máme rok a pol na to, aby sme našli vyhovujúcu plochu, revitalizovali ju, vysadili trávu, dotiahli vodu a infraštruktúru, vysadili rýchlo rastúce dreviny… skrátka všetko, aby bol areál funkčný a čo najpríjemnejší pre návštevníka.“

Po niekoľko mesačných rokovaniach so zástupcami festivalu Grape, Letiskom Piešťany a najmä našimi partnermi z cestovných kancelárií sme našli model využitia letiska, ktorý by ešte  pre rok 2020 mohol fungovať,“ konštatoval župan J. Viskupič a dodal, že budú spoločne hľadať vhodné nové miesto v Trnavskom kraji, primárne v okolí mesta Piešťany.

V tomto roku letisko podľa jeho slov prepravilo 10.436 cestujúcich (v r. 2018 za rovnaké obdobie len 768). Počas letnej sezóny bolo uskutočnených 31 charterových letov a tržby letiska sú k dnešnému dňu dvojnásobné oproti roku 2018.

Pre budúcu letnú sezónu bude pokračovať letecké charterové spojenie do egyptskej Hurghady a tureckej Antalye, kam pridajú aj ďalšie lietadlo. Podľa župana prebiehajú rokovania aj s ďalšími spoločnosťami, ktoré majú záujem lietať z Piešťan.

Festival Grape sa na piešťanskom letisku uskutoční 7. a 8. augusta 2020. Zatiaľ nezverejnil meno ani jedného z účinkujúcich, napriek tomu sa dá predpokladať, že bude vypredaný. Bolo to tak aj v posledných rokoch. Ubytovacie kapacity v Piešťanoch boli zaplnené.

Služba booking.com hlásila, že 94% ubytovacích zariadení v našom meste je počas druhého augustového víkendu rezervovaných. Trivago ponúkalo na tento termín voľné izby v dvoch piešťanských hoteloch, o týždeň neskôr ich počet stúpol až na 28. Podobne na tom bola aj služba Airbnb. Grape má kapacitu 20-tisíc ľudí, ktorí využívajú aj ďalšie služby poskytované miestnymi podnikateľmi.

V septembri organizátori podujatia informovali, že na rok 2020 si musia hľadať nové miesto, kvôli predpokladanému rozšíreniu leteckých spojov z Piešťan do ďalších destinácií. Nasledovali však ďalšie rokovania s akcionármi letiska, ktorých výsledkom je, že festival sa na pôvodnom mieste uskutoční ešte raz.

Text a foto: Martin Palkovič