Futbal: PFK Piešťany a Spartak Trnava budú spolupracovať

Hlavným cieľom spolupráce je zvyšovanie kvality práce s mládežou, ďalej podpora a rozvoj talentovaných hráčov, vzdelávanie trénerov, častejšia vzájomná konfrontácia formou prípravných zápasov a presuny hráčov medzi klubmi zabezpečujúce maximálnu zápasovú minutáž hráčov oboch klubov.

„Najlepší hráči Trnavy väčšinou pochádzali a pochádzajú z blízkeho okolia, čoho sme si vedomí a preto sa už dlhšiu dobu snažíme vytvárať priateľské vzťahy s okolitými klubmi,“ predstavil motiváciu pre nadviazanie spolupráce športový riaditeľ mládeže FC Spartak Trnava Marián Hýbela. Klub chce v blízkom regióne vysielať pozitívne impulzy v otázkach vzdelávania, ktoré by mali viesť ku kvalitnejšej práci s mládežou. „Z tohto dôvodu nás teší, že sa PFK Piešťany stávajú našim partnerom. Veríme, že o nejaký čas bude výsledkom vzájomnej spolupráce prítomnosť odchovanca piešťanského futbalu v našom „A“ tíme,“ dodáva Marián Hýbela.

Viacero piešťanských odchovancov pôsobí v Spartaku Trnava aj dnes. Kapitánmi najstarších mládežníckych kategórií sú Michael Ďurina v U19 a Tomáš Šimek v U17. V minulosti tiež obliekali dres Spartaka mnohí piešťanskí odchovanci, pričom niektorí z nich zanechali v našom klube nezmazateľnú stopu ako Vladimír Hagara (5 titulov s Trnavou, účasť na MS v Mexiku), Jaroslav Kravárik (reprezentant ČSSR), Vladimír Bechera (reprezentant ČSSR), Peter Koštial alebo Tomáš Košút.

Prezident PFK Piešťany Ján Stachura je rád, že kluby našli spoločnú reč v otázkach práce s mládežou. „Jedným z našich cieľov je výchova a posun hráčov na čo najvyššiu úroveň. Táto spolupráca nám umožní poskytnúť všetkým našim hráčom jasnú víziu ďalšieho napredovania. Zároveň sa snažíme napredovať ako klub, vzdelávať sa, zachytávať nové trendy a spôsoby práce a práve spolupráca s klubom ako je Spartak Trnava nám môže pomôcť aj v tejto oblasti,“ uzatvara Stachura. Vďaka novej spolupráci odohrajú kluby viaceré spoločné zápasy v rôznych kategóriách. Prvý z nich sa odohral v stredu piateho augusta, kde piešťanskí rovesníci podľahli v dobrom zápase rovesníkom z Trnavy 0:2.

Memorandum tiež rieší otázky vzdelávania trénerov, kde Spartak Trnava poskytne trénerom PFK Piešťany pravidelné kurzy zadarmo alebo vo výrazných zľavách. Pre PFK Piešťany však memorandum znamená aj ďalšie výhody. Klub získa štyri pernamentky na sezónu 2020/2021, ktoré využije v rôznych súťažiach pre mládež i prípravku PFK Piešťany. Počas sezóny na furtunaligovom zápase budú môcť prípravkári odprevádzať futbalistov pred zápasom a počas polčasu odohrajú na Spartaku minizápas. Z memoranda vyplývajú záväzky aj pre PFK Piešťany. A to zabezpečenie skúšky najlepších hráčov v Spartaku Trnava či odporučenie prechodu hráčok PFK do dorastu po ukončení žiackeho veku.

TK PFK