Fotovýstava Yara Kupča v Bruseli prináša zamyslenie nad poctivou prácou

Reflexie zo Slovenska, taký je názov výstavy v Hospodárskom a sociálnom výbore v Bruseli, ktorú otvoril veľvyslanec Peter Javorčík, stály predstaviteľ SR pri EÚ.

„V našom každodennom zhone a náročnej práci ponúkajú fotografie Yara M. Kupča istú možnosť zastavenia sa. Zároveň sú závažným pripomenutím, že to nie sú iba ľudské vzťahy, ale taktiež krajina nášho detstva a dospievania, ktorá nás neviditeľne tvarovala a ovplyvňovala“, uviedol v otváracom príhovore stály predstaviteľ.

Výstava Reflexie zo Slovenska zosobňuje pre autora spomienku na jeho detstvo, a taktiež ňou prejavuje úctu gazdom, pre ktorých bola pôda predmetom lásky, a nie fabrikou na výrobu potravín. Autor trávil v detstve svoj voľný čas na lúkach pod Vysokými Tatrami, kde pomáhal otcovi obracať seno a stavať ho do kôpok. Jedného dňa sa všetko zmenilo – senníky boli zrazu zbúrané, medze rozorané a stromy, ktoré sa kedysi týčili naokolo boli vyrúbané. Autor od tohto okamihu začal hľadať a dokumentovať posledné polia a lúky, ktoré vyzerali tak, ako si ich pamätal z detstva.

„Neviem, či mám závidieť dnešným deťom s mobilmi. Keď si predstavím čistú krásu, ktorú som zažil ako osem, desaťročný, ťažko sa to porovnáva. Myslím, že je to neopakovateľné“, tvrdí fotograf Yaro Kupčo, ktorý ako 18-ročný ochrnul a odvtedy je na vozíčku. Napriek tomu ide vytrvalo za svojim cieľom, vedome nič nezľahčuje, na nič sa nesťažuje. A predovšetkým, nikdy sa nevzdáva.

Yaro Kupčo je nezvyčajným typom fotografa, nepoužíva digitálny prístroj a svoje fotografie tónuje do hneda sépiou a následne 24-karátovým zlatom – technológiou, ktorá je stará takmer dvesto rokov.

Výstava štyridsiatich fotografií, na ktorých sú zachytené panoramatické pohľady Oravy a Spiša, potrvá v Hospodárskom a sociálnom výbore do 16. septembra 2016.

Zdroj: eu2016.sk