Festival paličkovanej čipky sa tento rok uskutoční v Rakoviciach

V dňoch 11. a  12. mája 2019 sa v priestoroch Strednej odbornej školy Rakovice stretnú čipkári z desiatich krajín, aby prezentovali vytváranie jemnej krásy, vymenili si skúsenosti a naučili sa nové techniky.

Inšpiráciou im bude aj výstava Dariny Lichnerovej z Modry, ktorá je uznávanou čipkárkou a tkáčkou. Druhou výstavou bude Vajnorské vtáčiky. Súčasťou festivalu bude aj súťažná výstava Časy nedávno minulé. Práce do súťaže zhotovili čipkárky zo Slovenska a Čiech, prebiehať bude hlasovanie divákov.

V múzeu Za Krakovskú bránu sa môžete pokochať výstavou Liptovská čipka. Táto výstava potrvá od 11. mája do 30. septembra.

Súčasťou festivalu budú odborné semináre, módne prehliadky s použitím paličkovanej čipky, kultúrne programy. Predstavia sa FS Sliačanka z Liptovský Sliačov (známa aj zo Zem spieva), Zmiešaný zbor z Vrbového, FS Žito z Piešťan, Itcho Pčelár (strieborný finalista zo Superstar), CZUŠ sv. Gorazda Vrbové, FS Podhoranka z Kočína-Lančára, FS Krakovčanka.

Počas festivalu môžete zažiť i gastronomický zážitok – podávať sa budú tradičné jedlá našich starých mám. Tento rok sa bude predvádzať aj výroba rôznych potrieb pre čipkárky, ale i pre inak tvorivé ženy zo skla.

Text: OZ Bábence Krakovany