Festival Lodenica má za sebou 21. ročník

Tisícky fanúšikov country a folku si v v Piešťanoch užili 21. ročník festivalu Lodenica. Počas troch dní festivalu sa na troch pódiách predstavilo vyše 60 skupín a interpretov. Tento rok vyšlo aj počasie.

„Povedali sme si s chlapcami, že to skúsime urobiť pre pobavenie kamarátov a nás samotných. Že to budeme robiť ešte o 60 rokov, to nás nikoho nenapadlo. Repertoár sme rýchlo menili, takže nezostalo iba pri spirituáloch,“ konštatoval Jiří Tichota, líder kapely Spirituál Kvintet, ktorá pravdepodobne odohrala svoj posledný koncert na Slovensku.

Fanúšikovia ocenili jedinečný projekt Wabi Daněk Memory, ktorý zostavil dramaturg festivalu František Grebeči. Na legendárneho Wabi Daněka si zaspomínali Jaroslav Samson Lenk, Roman Horký, Slávek Janoušek, Dano Axmann, Peter Luha aj sám František Grebeči.

Piatkorvý program na hlavnom pódiu otvorila nitrianska rocková kapela Bijouterier. Potom si už všetci zaspievali hity Ivana Mládka a jeho Banjo Band.

„Na Lodenici sme už po šiestykrát. Je tu skvelá atmosféra, aj keď sme hrali popoludní. Mám pocit, ako keby to bolo neskoršie večer po pár pivách. V lete sme hrali skoro všetky víkendy, aj keď z nás poriadne tieklo,“ prezradil s úsmevom Ivan Mládek.

Skupina Kamelot patrí k stáliciam českej country-folkovej scény. Spevák, gitarista a skladateľ Roman Horký ju založil v roku 1982 a na Lodenici sa predviedli v skvelej kondícii. Potom už pódium patrilo kráľovnej českej country Věre Martinovej.

„Ja sa sem vždy veľmi teším, pretože tu je neskutočná atmosféra a strašne fajnové publikum. Slovenské publikum je energickejšie ako české, tak si ho užívam,“ povedala Věra Martinová.

Publikum potešil aj český folkový pesničkár Pavel Lohonka, ktorý v roku 1982 založilskupinu Žalman & spol. Program pokračoval koncertom folkrockovej kapely Fleret a potom mal svoju premiéru na Lodenici Gladiator.

„Lodenica sa nám vždy páčila, a vždy sme závideli kapelám, že tu môžu hrať. Sme radi, že postupne organizátori začali pozývať aj rockovejšie kapely a že tu teda môžeme vystúpiť,“ povedal spevák Miko Hladký.

Večer zakončila skupina Čechomor, ktorú milujú mladší aj starší fanúšikovia.

Tretí deň festivalu sa začal športovo. Do Lodenica Runu – behu na 7 kilometrov sa prihlásilo takmer 100 bežcov. Na hlavnom pódiu sa predstavili kapela Buttons, prešovský pesničkár Edo Klena, skupina Romanika a veterán slovenskej country scény skupina Bukasový masív. Skladby Zvedněte kotvy, Inženýrska, 500 mil zahral spevák, textár a gitarista Jan Vančura, ktorý je dlhoročným členom skupiny, Rangers – Plavci.

Legendárny František Nedvěd so skupinou Tie Break rozospievali Lodenicu hitmi Růže z papíru, Stánky, Podvod alebo Kamarád.

„Som každoročným hosťom Lodenice, ale vždy ma prekvapí. Vždy je lepšia a lepšia. Baví ma slovenské publikum, je bezchybné, spontánne, spieva a chce prídavky, Som tu proste šťastný,“ konštatoval František Nedvěd.

Zahraničným hosťom 21. ročníka Lodenice bola britská legenda T. Rex, ktorej zakladateľ Marc Bolan aj spoluhráč Mickey Finn sú už v muzikantskom nebi. V kapele je dnes jediný, ktorý zažil najslávnejšie časy v prvej polovici 70. rokov, bubeník Paul Fenton, ktorý so spoluhráčmi očaril Lodenicu hitmi Teenage Dream, Children of the Revolution, Love To Boogie, Get It On, 20th Century Boy.

„Bol som na Slovensku viackrát, cítim sa tu veľmi príjemne, sú tu priateľskí ľudia. V rokoch 1974 a 1975 sme spolu s Marcom Bolanom zažili Truck Off Tour, počúvali nás tisíce ľudí, ktorí tak jačali, že sme nepočuli na pódiu vlastné nástroje. Nezarobili sme veľa peňazí, ale veľmi sme si to užívali. A užívam si to dodnes,“ prezradil Paul Fenton.

Na Lodenici nechýbal ani bard slovenskej country scény, spevák, skladateľ, textár, gitarista aj producent Allan Mikušek. Festival zakončila obľúbená domáca formácia Slniečko.

„Na Lodenička scéne sa snažíme ožívať staršie kapely, mali sme tu skvelého Futurelove zo Zimbabwe a Shaun Fergussona z Kanady. Na komornej scéne predstavujeme mladých a budúcnosť Lodenice. Po prvýkrát som tam viedol besedu s divákmi, na ktorej sme si povedali všetko o našom festivale. Nerád rozdeľujem Lodenicu na žánre, myslím si, že si každý nájde to svoje,“ uzavrel dramaturg Lodenice František Grebeči.

Text: Tlačová správa Festival Lodenica Foto: Mário Petlák