Festival Grape musí z piešťanského letiska odísť

Organizátorom odporučili, aby si pod desiatich rokoch hľadali nové miesto. Grape, vďaka ktorému boli počas druhého augustového víkendu obsadené takmer všetky ubytovacie kapacity v Piešťanoch, sa o rok na letisku s veľkou pravdepodobnosťou neuskutoční.

Charterové lety museli tento rok kvôli festivalu Gape presmerovať do Bratislavy, ale v nedeľu pred ním aj v piatok po ňom už lietadlá v Piešťanoch mohli pristáť. Takéto riešenie zrejme nebude možné o rok, keďže Trnavský samosprávny kraj (TTSK), väčšinový akcionár letiskovej spoločnosti, počíta s rozšírením leteckých spojov do ďalších destinácií.

Piešťany tak prídu o podujatie, ktoré im robilo dobré meno na Slovensku aj v okolitých krajinách.

Opakovane vypredaný Grape má kapacitu 20-tisíc ľudí a veľká časť z nich uprednostňovala pred stanovým mestečkom ubytovanie v kúpeľnom meste a okolitých obciach.

S poklesom záujmu preto musia uprostred leta počítať aj podnikatelia v cestovnom ruchu. Dopyt návštevníkov festivalu po hoteloch, penziónoch a apartmánoch bol totiž v posledných rokoch enormný.

Služba booking.com hlásila, že 94% ubytovacích zariadení v našom meste je počas druhého augustového víkendu rezervovaných. Trivago ponúkalo na 9. až 11. augusta voľné izby v dvoch piešťanských hoteloch, o týždeň neskôr ich počet stúpol až na 28. Podobne na tom bola aj služba Airbnb.

„Žiaľ, na rokovaniach minulý týždeň sme sa dozvedeli, že tu je predpoklad letov do ďalších destinácií, a tak sa festival na tomto mieste už nemôže konať, a to ani za dodržania tohtoročných podmienok,“ informovali dnes usporiadatelia festivalu s tým, že financovali náklady spojené s presmerovaním letov do Bratislavy. Dodali, že nové lety ešte nie sú dohodnuté, ale „dostali sme odporúčanie hľadať si nové miesto s tým, že šanca ostať je minimálna.“

Piešťany boli podľa ich slov ideálnym miestom s nespočetnými výhodami pre návštevníkov, účinkujúcich aj organizátorov.

V priebehu desiatich rokov sa vďaka tomu zabávali v Piešťanoch ľudia z 22 krajín a vystúpilo tu 158 zahraničných umelcov zo štyroch kontinentov. Grape bol dvakrát v desiatke najlepších malých európskych festivalov v Európe a minulý rok ho organizátori prezentovali pred najdôležitejšími ľudmi hudobného priemyslu.


DOPLNENÉ 3. 9. o 18.15 h o stanovisko predsedu TTSK Jozefa Viskupiča:

„Jednou z hlavných priorít nového vedenia župy bola záchrana a rozlietanie letiska v Piešťanoch. Po necelých dvoch rokoch sa nám letisko podarilo nielen zachrániť, ale máme historicky prvé charterové lety do Egypta a Turecka.

Rovnako je letisko využívané na iné súkromné čí armádne účely a tento rok sa organizoval prvý ročník leteckých dní – Festival letectva Piešťany, v ktorom chceme s partnermi pokračovať aj v najbližších rokoch.

Našim zámerom je získavať pre letisko ďalšie dovolenkové destinácie, rovnako ako pravidelné letecké linky do Piešťan.

Zvýšený nárast leteckej dopravy  však spôsobí,  že technicky už nebude možné organizovať tak veľké letné  festivaly, ako je GRAPE, ktorých príprava si vyžaduje niekoľko týždňov a majú zásadný dopad na prevádzku letiska.

Ďalšie pravidelné letecké spojenia nebudú prínosom len pre letisko, ale výrazne pomôžu cestovnému ruchu v regióne, najmä v súvislosti so silnou tradíciou kúpeľníctva  v meste Piešťany. Letisko má výnimočnú geografickú polohu a môže byť úspešným regionálnym letiskom.“


Text a foto: Martin Palkovič