Fašiangy sa krátia, ráčite byť veselí

V Chtelnici majú unikátnu tradíciu. Mládenci od nedele do utorka pred Popolcovou stredou navštívia všetky domácnosti a pýtajú sa: Ráčite byť veselí?

Chodenie „Pod šable“ vzniklo v obci neďaleko Piešťan v 17. storočí, počas protitureckých bojov. Zaujímavosťou je, že mládež udržiava tento zvyk živý aj dnes. Neorganizuje ho totiž obec ani folklórny súbor, mládenci sa sami učia typický tanec a odovzdávajú ho z generácie na generáciu.

Šabľovníci sa na fašiangovú pochôdzku vyberú v nedeľu 3. marca po svätej omši. Okolo 16.00 h zatancujú na námestí „vrabčák“ a potom bude nasledovať tanečná zábava v pivniciach kaštieľa. V utorok 5. marca vyvrcholí rozlúčka s fašiangovým obdobím pochovaním basy.

Na takúto smutno-veselú rozlúčku sa pripravujú aj Krakovany. V sobotu 2. marca o 10.00 h pri tamojšom Kultúrnom dome začína fašiangová zabíjačka, pri ktorej sa zábavu postará dychová hudba Borovienka. Basu pochovajú o 14.00 h.

Na ten istý deň je naplánované slávnostné ukončenie fašiangov aj v obci Lančár. Zábava s folklórnou skupinou Podhoranka začína o 19.00 h a potrvá najmenej do polnoci.

Tradičnú rozlúčku pripravilo na utorok 5. marca aj Mestské kultúrne stredisko Piešťany. Uskutoční sa o 16.00 na Námestí slobody a bude ňou sprevádzať dychová hudba Nadličanka.

Text a foto: Martin Palkovič