Dom umenia prvýkrát hostí Bratislavské hudobné slávnosti

Program 57. ročníka Bratislavských hudobných slávností je zložený z 19 koncertov, dva z nich zaznejú v piešťanskom Dome umenia. Organizátori sa tak snažia dostať festival do ešte širšieho povedomia mimo Bratislavy nielen promovaním festivalu, ale aj reálnymi produkciami.

Štátny komorný orchester Žilina so speváckym zborom Lúčnica sa v Piešťanoch predstavia v rámci BHS v stredu 23. septembra. Pod taktovkou dirigenta Leoše Svárovského zaznejú diela slovenských skladateľov (Juraj Filas, Ján Zimmer, Mikuláš Moyzes. Sólistom Zimmerovho husľového koncertu bude Milan Paľa.

Malá sála Domu umenia bude 25. septembra hostiť klavírny recitál španielskeho klaviristu Lea de María (na titulnej fotke), jedného z víťazov minuloročnej  Medzinárodnej klavírnej súťaže J. N. Hummela. Jedinečné technické zručnosti, veľká senzibilita a hlboká vášeň interpretačného prejavu robí z Lea de Maríu jedného z najlepších interpretov jeho generácie. Študoval na Hudobnej a scénickej fakulte Univerzity Alfonza X El Sabia v Madride (L. Morales) a v súčasnosti je študentom na Univerzite Mozarteum v Salzburgu (P. Gililov).

Program klavírneho recitálu pozostáva z diel autorov ako Domenico Scarlatti, Ludwig van Beethoven, Franz Liszt, Sergej Prokofiev a Maurice Ravel.

Vstupenky na oba piešťanské koncerty Bratislavských hudobných slávností sú v predaji v pokladni Domu umenia.

Zdroj: Dom umenia Piešťany / Bratislavské hudobné slávnosti