Dom umenia pozýva na Siam Sinfonietta, výstavy aj filmovú premiéru

XX. ročník festivalu Organové dni v Piešťanoch 2019 vo svojej druhej polovici ponúka návštevníkom okrem dvoch koncertov (2.9. o 19.00 h – významný poľský organista Przemyslaw Kapitula a 4.9. o 19.00 h laureátka mnohých medzinárodných súťaží Dina Ikhina a Denis Makhankov z Ruska) i sprievodné podujatie, ktorým je 7. 9. o 19.00 h koncert mládežníckeho symfonického orchestra z Thajska Siam Sinfonietta.

Bangkok Opera Foundation predstaví v Európe svoj cenami ovenčený mládežnícky orchester, ktorý počas septembra navštívi deväť európskych miest. V piešťanskom Dome umenia sa v sobotu 7. septembra pri dirigentskom pulte vystriedajú dvaja dirigenti Somtow Sucharitkul a Voraprach Wongsathapornpat.

Sólistkou večera bude sopranistka Sassaya Chavalit (na titulnej snímke). Odznejú diela európskych hudobných klasikov a thajských autorov v podaní orchestra, ktorý sa hrdí mnohými oceneniami na rôznych medzinárodných festivaloch a súťažiach po celom svete.

Vo štvrtok 5. septembra o 18.00 h premieta Dom umenia slovenskú premiéru dokumentárneho filmu Svetozár Stračina. Projekcia je poctou výnimočnému umelcovi a kľúčovej osobnosti slovenského folklóru. Dielo Svetozára Stračinu zanechalo nezmazateľnú stopu v mnohých predstaveniach Umeleckého súboru Lúčnica, ktorého súčasťou je Dom umenia.

V úvode mesiaca pozýva Dom umenia milovníkov výtvarného umenia na výstavu Z príbehu do príbehu, ktorú realizuje v spolupráci s Divadelným ústavom Bratislava. Výstava dokumentuje takmer celé dejiny kostýmového výtvarníctva na Slovensku. Vernisáž sa uskutoční 3. septembra o 17.00 h.

Hneď nasledujúci deň 4. septembra o 17.00 h ovoria slávnostnou vernisážou výstavu obrazov Michaely Bodnárovej v zrkadlovej sieni, ktorá sa predstaví verejnosti výberom zo svojej tvorby. Obidve výstavy sú prístupné v tradičných otváracích hodinách a taktiež počas konania podujatí vo Veľkej sále.

Zdroj: Tlačová správa Dom umenia Piešťany