Do Vianoc chcú spraviť milióny testov na covid-19

Plošné testovanie plánované na prvý decembrový víkend sa neuskutoční. Dôvodom sú chýbajúce antigénové testy. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva.

Štát nateraz ďalšie celoplošné testovanie, ktoré sa malo konať 5. a 6. decembra, nepripravuje, napriek tomu chce do Vianoc pretestovať milióny ľudí. Na stredajšej tlačovej konferencii po zasadnutí ústredného krízového štábu to povedal minister obrany Jaroslav Naď.

„Zatiaľ rozšírime mobilné odberové miesta na testovanie na nový koronavírus. Budú aj v obciach či osadách, kde bude potreba rýchlo ľudí otestovať. Zapojiť by sa mohli napríklad ambulancie. Do mobilného otestovania chceme tiež zapojiť aj firmy, ktoré by testovali svojich zamestnancov a možno aj ich rodinných príslušníkov,“ informovala ministerstvo zdravotníctva.

Odberné miesta na antigénové testovanie majú začať pribúdať už v najbližších dňoch. V okrese Piešťany je aktuálne iba jedno. Zdravotníci z Národného ústavu reumatických chorôb robia stery z nosohltanu každý pracovný deň medzi 10.00 a 13.00 h.

Podľa slov predsedu vlády Igora Matoviča dostal minister školstva Branislav Gröhling za úlohu pripraviť plán, na základe ktorého by sa mohli žiaci druhého stupňa a stredoškoláci vrátiť do škôl od 7. decembra. V spolupráci so samosprávami, ktoré sú zriaďovateľmi základných a stredných škôl, majú byť žiaci, učitelia aj rodičia pravidelne testovaní. Ďalšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

Text: Martin Palkovič Ilustr. foto: NÚRCH