Do Piešťan už mali lietať turisti z Izraela, zákaz opäť predĺžili

Ministerstvo dopravy o ďalšie dva týždne formálne predĺžilo zákaz civilných letov na slovenské letiská nariadený Ústredným krízovým štábom SR.

Prvý charterový let z Tel Avivu malo piešťanské letisko vybaviť už v stredu 6. mája, ďalšie lietadlo plné návštevníkov Piešťan malo pristáť včera. Podľa dobre informovaného zdroja zo Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany sa charterové lety z Izraela tento rok vôbec neuskutočnia.

„Letecká doprava po celom svete je v dôsledku ochorenia COVID-19 skoro úplne zastavená. Letisko Piešťany je aktuálne uzavreté pre osobnú leteckú dopravu a vybavuje len individuálne lety so slovenskými pasažiermi alebo posádkou a nákladnú dopravu,“ uviedol začiatkom apríla pre zpiešťan.sk trnavský župan Jozef Viskupič, ktorý zastupuje najväčšieho akcionára Letiska Piešťany.

J. Viskupič nevylúčil, že charterové lety posunú na neskoršie termíny: „Sme v kontakte s cestovnými kanceláriami, ktoré letecké linky zabezpečujú.“



Cestovná kancelária Happy Travel, ktorá prevádzkuje charterové lety z Piešťan do Turecka a Egypta, prostredníctvom svojej web stránky takéto zájazdy aj naďalej predáva. Ani v polovici mája nie je stále jasné, či budú môcť Slováci do spomínaných krajín cestovať. Bude to záležať na opatreniach, ktoré na leto príjmu jednotlivé vlády.

Prvé informácie o leteckom spojení Tel Avivu a Piešťan prišli začiatkom februára a boli dobrou správou pre letisko aj Slovenské liečebné kúpele Piešťany. Tie už boli pripravené na špecifické požiadavky izraelských turistov. Dovolenky na Slovensku pre nich zabezpečovala cestovná kancelária Ophir Tours. The Jerusalem Post vtedy citoval jej majiteľa Boaza Waxmana, podľa ktorého je o kúpeľné pobyty v Piešťanoch medzi Izraelčanmi veľký záujem. Podľa našich informácií by sa charterové lety z Tel Avivu mali presunúť na budúci rok.

Slovenské letiská nemôžu vybavovať civilné lety zo zahraničia už od 13. marca. Formálne toto nariadenie každé dva týždne predlžuje ministerstvo dopravy. Naposledy to spravilo 14. mája.

Najviac tým je dotknuté bratislavské letisko, ktoré oznámilo, že Wizz Air v rámci svojej siete liniek predáva letenky od 1. mája, Ryanair od 15. mája, flydubai od 22. mája a ruský dopravca Pobeda od 1. júna. Tieto lety sa však neuskutočnia, ak bude zákaz civilných letov opäť predĺžený.

Podľa trnavského župana Jozefa Viskupiča bude aj Letisko Piešťany žiadať o vykrytie strát, ktoré vznikli výpadkom príjmov a zavedením reštrikčných opatrení zo strany štátu. „Táto situácia sa rovnako dotýka všetkých letísk nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe,“ povedal J. Viskupič.

Text a foto: Martin Palkovič