Diaľkové plávanie: 15 medailí z majstrovstiev Slovenska získali Piešťanci

Počas dní 26. a 27. júna sa konali v Bratislave mestskej časti Ružinov na jazere Zlaté piesky Majstrovstvá Slovenska v diaľkovom plávaní, ktorých sa zúčastnili aj plavci ŠPK Kúpele Piešťany. O majstrovské tituly v príjemnej 25° C teplej vode za pekného slnečného počasia zápolilo 143 pretekárov z 29 klubov Slovenska. Plávalo sa o  tituly na tratiach 1 km, 3 km a 7,5 km podľa vekových kategórií. Pretekári Kúpeľov sa zúčastnili v celkovom počte 23 diaľkových plavcov a vybojovali spolu 15 medailí za umiestnenia v rámci majstrovstiev.

V najťažšej disciplíne na 7,5 km mužov sa na druhom mieste umiestnil a striebornú medailu získal Lukáš Kunic, ktorý si túto dĺžku trate vyskúšal po prvý raz. V kategórii starších juniorov a mužov sa počiatočných 5 km plávalo rovnomerne, ale v posledných dvoch kilometroch to chlapci pekne roztočili.

Naši trinásťroční chlapci boli úspešní na 3 km v sobotu, keď v poradí Rastislav Čačík zlato, Marko Šprlák-Zmora striebro a Tomáš Filus bronz obsadili kompletne stupeň víťazov. Michaela Mosná sa ukázala na 3 km medzi 12-ročnými a vybojovala si striebornú pozíciu.

Medzi chlapcami na 1 km v nedeľu si svoj zlatý úspech vybojoval Marko Šprlák-Zmora a Matúš Mihálik doplával na bronzovom treťom mieste. Lea Chromiaková sa v nedeľu na 1 km do toho poriadne oprela a výsledkom bolo tretie miesto v kategórii najmladších junioriek.

Karolina Valko zlato, Lucia Slámová striebro a Kristína Királová bronz – to je kompletná medailová bilancia našich 11-ročných dievčat na 1 km trati, ktorú vylovili z vôd ružinovského jazera. Chlapci sa tiež pochlapili, keď Sebastián Hornák vyplával striebornú pozíciu a Tomáš Tamajka skončil za ním s bronzovou medailou. Samuel Šiška si tiež obohatil svoju medailovú zbierku o bronz za výkon na 1 km. Milica Martinkovičová vyhrala 1 km trať medzi najmladšími 10ročnými dievčatami.

V Masters kategórii si tituly na 3 km vyplávali Pavel Škodný a Juraj Horil.

V pretekoch Slovenského pohára diaľkového plávania „Ružinovský maratón“ , ktoré neboli hodnotené ako majstrovské, boli úspešní: Viktoria Rössler na 1 km prvá, Oliver Švec na 5 km druhý, Tomáš Vachan na 500 m prvý, Miroslava Martinkovičová na 500 m druhá.

Plavci ŠPK Kúpele Piešťany vyplávali spolu počas letných majstrovstiev v plávaní a diaľkovom plávaní zatiaľ 87 medailí. S úsmevom a bojovým pokrikom „Piešťany DoToho“ zdravíme všetkých priaznivcov z Mesta.

Michaela Mosná

Text: Radoslav Suchánek Foto: M. Moravcová Valko