Cyklochodník z Piešťan do Čachtíc: Problém nie je diaľnica, ale pozemky

Predstavitelia dotknutých samospráv podpísali memorandum, ktoré je signálom pre miestnych poslancov. Cyklochodník, ktorý by prepojil Sĺňavu s Čachtickým hradom však nezačnú stavať o rok ani o dva.

Pôjde o významný impulz pre cestovný ruch, ktorý pomôže aj ľuďom dochádzajúcim do práce. Cyklochodník okolo potoka Dubová prepojí Piešťany, Veľké Orvište, Bašovce, Pobedim, Podolie, Častkovce a Čachtice, ale jeho realizácia bude zložitejšia než v prípade cyklistického prepojenia Vrbového a Piešťan. A o to sa už samosprávy usilujú viac než desaťročie.

Starostovia dotknutých obcí a primátor Piešťan dnes podpísali memorandum o spolupráci pri aktivitách, ktoré budú viesť k výstavbe cyklotrasy. Zatiaľ nie je jasné, či budú postupovať samostatne alebo založia jeden subjekt, ako je to v prípade Zelenej cesty Piešťany – Vrbové.

Niektoré dediny nemajú cyklotrasu ešte ani v územnom pláne, ďalšie avizujú problém s vlastníkmi pôdy. Najprv treba nechať spracovať štúdiu, ktorá ukáže, kde je možné cyklochodník postaviť. Potom bude nasledovať jednanie s majiteľmi dotknutých pozemkov. Starostovia však už teraz vedia, že mnohí z nich sú neznámi. Pomôcť by im mohla pozemková reforma, ktorá má vyriešiť rozdrobenosť pôdy. Tá však môže trvať celé roky.

Najďalej sú Piešťany, ktoré majú štúdiu revitalizácie potoka Dubová na časti svojho územia od roku 2004. O dva roky neskôr začala postupná realizácia jednotlivých úsekov. Aktuálne vedie cyklochodník od Lodenice po Prior.

Ďalšiu etapu, prechádzajúcu aj okolo supermarketu Billa, podľa primátora Petra Jančoviča zabrzdila  potreba vyjasnenia majetkovo-právnych vzťahov. Na území kúpeľného mesta však také problémy, ako ohlasujú niektorí starostovia, nepredpokladá. Problémom nie je ani diaľnica, s ktorou sa potok križuje ešte v katastri Piešťan.

„Podchod pod diaľnicou dokážeme využiť, je to prirodzená cesta, ktorú už teraz niektorí cyklisti používajú, preto to tam chceme dať do podoby cyklochodníka,“ povedal P. Jančovič.

Dnes sa podľa jeho slov so starostami dotknutých obcí dohodli na pravidelných stretnutiach: „Poznáme víziu, poznáme cieľ a prekážky na každého území a teraz sa budeme baviť o tom ako ich prekonávať, aby to išlo čo najrýchlejšie.“

Pre Piešťany je podľa primátora aktuálne najdôležitejšie dostať sa s cyklotrasou na hranicu katastrálneho územia. Ani to nebude jednoduché. Je to totiž pomerne dlhý úsek s viacerými úskaliami. Tie budú mať skôr technický charakter a nemalo by ísť o problémy s pozemkami. Najprv si však radnica musí nechať spracovať štúdiu a potom projektovú dokumentáciu.

Text a foto: Martin Palkovič