Covid automat: Platí nové rozdelenie okresov, Piešťany zostávajú červené

Nové rozdelenie okresov na mape covid automatu je platné od pondelka 18. októbra. Pre Piešťany a okolité obce sa však nič nemení. Región zostáva aj naďalej v červenej farbe, čo znamená 1. stupeň ohrozenia. Nové rozdelenie okresov schválila vláda vo štvrtok 14. októbra.

Podľa štatistík zverejnených ministerstvom zdravotníctva pribúda na Slovensku denne v priemere 1 942 nových prípadov ochorenia covid-19. V okrese Piešťany zaznamenali úrady za uplynulých 7 dní 68 ľudí s koronavírusom, pätina z nich je mladšia ako 18 rokov.

Zaočkovanosť ľudí nad 50 rokov v piešťanskom regióne stúpla na 63,2 %. Vakcináciu absolvovalo už viac ako 16-tisíc ľudí v tejto vekovej kategórii, pričom dohromady ich v okrese žije o takmer 10-tisíc viac.

„Každý okres, ktorý dosiahne viac ako 75 % zaočkovanosť ľudí nad 50 rokov, má podľa covid automatu o dva stupne nižšiu farbu, ako by mal bez toho. Pri 65 % zaočkovanosti ľudí nad 50 rokov si okres polepší o jeden stupeň,“ upozorňuje ministerstvo zdravotníctva prostredníctvom sociálnej siete Facebook.

Piešťany sú v covid automate červené od pondelka 11. októbra. Súvisí s tým viacero zmien. Napríklad povinnosť používať v interiéroch respirátor, pričom dovtedy stačilo rúško. Reštaurácie fungujúce v režime „základ“ už smú svojich zákazníkov obslúžiť iba cez okienko. Aj preto množstvo prevádzok funguje v režime OTP.

Týka sa to napríklad aj Kina Fontána a Domu umenia, kde je pri väčšine predstavení potrebné preukázať sa potvrdením o očkovaní, negatívnom teste alebo o prekonaní ochorenia covid-19. Tento režim platí aj pre plavecký bazén v bývalom hoteli Sĺňava.

Text: Martin Palkovič

Mapa: korona.gov.sk