Covid-19: Plošné testovanie sa má na Slovensku konať každý víkend

Počas najbližšieho víkendu vláda umožní testovanie v okresoch, kde je najhoršia epidemiologická situácia. Piešťany sú podľa údajov platformy Dáta bez pátosu medzi nimi, ale či sa aj v našom okrese testovanie uskutoční už tento týždeň, zatiaľ nie je jasné.

Vláda chce spomaliť šírenie ochorenia covid-19 na Slovensku opakovaným celoplošným testovaním. Uskutočniť by sa malo počas predposledného januárového víkendu, ale v niektorých regiónoch sa môže konať už skôr. Podľa predsedu vlády to bude závisieť aj na dohode primátorov a starostov v danom okrese.

„Najneskôr od budúceho víkendu spustíme týždeň čo týždeň masívne plošné testovanie,“ povedal v pondelok podvečer po zasadnutí vlády jej predseda Igor Matovič. Celoplošné testovanie sa má opakovať dovtedy, kým sa situácia v jednotlivých regiónoch výrazne nezlepší.

Podľa jeho slov sa kvôli množstvu infikovaných a rýchlemu šíreniu britskej mutácie koronavírus deti nemôžu v dohľadnom čase vrátiť do škôl. Pôvodne mali 22. až 24. januára testovanie absolvovať žiaci, rodičia a učitelia, potom mal nasledovať začiatok prezenčného vyučovania.

Piešťanská radnica v tejto súvislosti spravila prieskum, z ktorého vypláva, že záujem o testovanie má vyše 70 % žiakov druhého stupňa tunajších základných škôl.

Občianska platforma Dáta bez pátosu, ktorá pravidelne zverejňuje sedemdňovú incidenciu chorobnosti, zaraďuje Piešťany medzi najhoršie okresy. V našom regióne mala incidencia na 10-tisíc obyvateľov 10. januára hodnotu 51. Okres Piešťany je z tohto pohľadu v desiatke najhorších.

„Prosím primátorov a starostov, ktorí sú schopní sa dohodnúť, tak ako to bolo v nitrianskom okrese, a chcú spustiť testovanie skôr, nech sa prihlásia,“ povedal na záver tlačovej konferencie premiér I. Matovič s tým, že bez testu by ľudia podobne ako v novembri nemali mať dovolené ísť do práce alebo na prechádzku do prírody.

Vláda ešte definitívne rozhodnutie o celoplošnom testovaní neprijala. Ešte v pondelok majú o tomto pláne hovoriť jej zástupcovia s predstaviteľmi samospráv.

Text: Martin Palkovič Foto: NÚRCH