Covid-19: Okres Piešťany medzi rizikovými regiónmi nie je

Piešťanský, ale aj všetky susedné okresy sú podľa aktuálnej mapy rizikových regiónov zelené. Počet ľudí s ochorením Covid-19 však stúpa, pandemická komisia opatrenia sprísni od 1. októbra.

V okrese Piešťany naposledy pribudol nový prípad ochorenia Covid-19 v stredu 9. septembra. Od začiatku pandémie ich bolo v našom regióne zaznamenaných dohromady 31, ale ešte letnými prázdninami 15 pacientov chorobu prekonalo.

Napriek rôznym dezinformáciám Nemocnica Alexandra Wintera doteraz nezaznamenala koronavírus u ľudí, ktorí sa v nej liečili. Minulý týždeň však preventívne obmedzila návštevy. Za každým pacientom môže počas bežných návštevných hodín prísť iba jeden blízky človek.

Podstúpiť test na koronavírus je možné aj pri piešťanskej poliklinike a to každý pondelok a stredu od 7.00 do 11.00 h. Mária Baďurová z kancelárie riaditeľa Nemocnice A. Wintera informovala, že je nutné sa vopred zaregistrovať cez web spoločnosti Medirex Group. Výnimku majú ľudia, ktorí si vyšetrenie platia sami. Tí môžu prísť bez objednania.

Vo štvrtok na Slovensku pribudlo 186 pozitívnych prípadov, vyliečilo sa ďalších 80 ľudí. Najviac nových pozitívnych ľudí bolo v Bratislave (38), Trnave (12), Tvrdošíne (11).

Aj v reakcii na nárast nových prípadov zaradili hygienici na zoznam rizikových (červených) regiónov Bratislavu, Nitru, Tvrdošín, Starú Ľubovňu a Michalovce. Okres Piešťany aj všetky okolité okresy zostávajú zelené. Oranžovú farbu majú Senec, Pezinok, Malacky, Šaľa, Považská Bystrica, Prešov, Sabinov, Trenčín, Vranov nad Topľou, Nové Zámky.

Informoval o tom na dnešnej tlačovej konferencii minister zdravotníctva Marek Krajči a zároveň avizoval ďalšie opatrenie, ktoré začnú platiť od 1. októbra. Na svadbách vo všetkých okresoch sa bude môcť zúčastniť iba 30 ľudí. Interiérové podujatia v zelených regiónoch budú môcť mať iba 100 účastníkov, exteriérové 200. V okresoch s oranžovou a červenou farbou to bude polovice, teda 50, resp. 100 ľudí.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič