Covid-19: Antigénové testy robia aj naďalej zdravotníci z NÚRCH-u

Národný ústav reumatických chorôb je jediným miestom v okrese Piešťany, kde si môžu ľudia nechať bezplatne spraviť antigénový test na ochorenie covid-19.

Ministerstvo zdravotníctva v nedeľu večer zverejnilo aktualizovaný zoznam odberných miest. Na Slovensku je ich celkovo 110, v okrese Piešťany iba jedno. Testovanie bude aj tento týždeň (pondelok až piatok) prebiehať pred NÚRCH-om (Náberežie I. Krasku 4) v čase od 10.00 do 13.00 h.

„Záujemcovia o test čakajú na chodníku pred budovou. Zaregistrujú sa pri okienku v označenom mobilnom kontajneri, a potom sa presunú k odberovému tímu. Z druhej strany kontajnera sa nachádza i výdajné miesto certifikátov s oddelenou plochou pre otestovaných,“ informuje NÚRCH prostredníctvom svojej web stránky.

Pacienti, ktorí budú prijatí na hospitalizáciu do Národného ústavu reumatických chorôb, sa môžu prihlásiť priamo v okienku na registráciu a nečakať v rade.

Absolvovanie antigénového testu je aktuálne dobrovoľné. Ľudia, ktorí majú príznaky ochorenia covid-19 (horúčka, suchý kašeľ, ťažké dýchanie, strata čuchu a chuti) by mali telefonicky kontaktovať svojho lekára a prostredníctvom elektronického formulára požiadať o vyšetrenie PCR testom. V Piešťanoch tieto vyšetrenia robia pred poliklinikou.

Text: Martin Palkovič Ilustr. foto: NÚRCH