Členovia ProWinter sú odhodlaní sochu odhaliť už tento rok

Uplynulý rok bol z hľadiska aktivít občianskeho združenia ProWinter najúspešnejším. Na účte je aktuálne 80% finančných prostriedkov potrebných na zhotovenie bronzovej sochy Ľudovíta Wintera. Členovia združenia sú odhodlaní sochu odhaliť už v tomto roku, významne im k tomu môžu pomôcť aj percentá z daní.

Pomocou partnerov projektu a vďaka finančnej podpore piešťanských firiem i jednotlivcov zorganizovali členovia združenia ProWinter v roku 2017 rôzne podujatia. Výťažky z nich putovali do zbierky, ktorej cieľom je financovať zhotovenie bronzovej sochy najvýznamnejšej osobnosti v histórii Piešťan.

Združenie sa podieľalo na opätovnom vydaní dvojjazyčnej knihy Spomienky na Piešťany, ktorú Ľudovít Winter dokončil na sklonku svojho života. Okrem toho vznikol nástenný kalendár porovnávajúci dominanty mesta za éry Winterovcov a v súčasnosti. Piešťanci si tiež mohli opäť pozrieť film Optimista, režiséra Dušana Trančíka.

Významným finančným míľnikom bol dar od spoločnosti Respect Slovakia. Všetky tieto aktivity zdvojnásobili stav účtu projektu, ktorý v súčasnosti dosahuje takmer 40 000 eur, čo je 80 percent z cieľovej sumy.

Spomínané úspechy len utvrdili zámer dotiahnuť celý projekt do úspešného konca už v roku 2018. Tento optimizmus zdieľa aj sochár Roman Hrčka, ktorý začal na sklonku minulého roka pracovať na prvej fáze projektu. Ide o vypracovanie hlineného modelu a výrobu lukoprénovej formy. Tá poslúži na zhotovenie finálneho bronzového odliatku.

Viac fotografií z celého procesu je k dispozícii na facebookovej stránke združenia ProWinter.


Príspevky 2% z dane sú jedným z kľúčových zdrojov financovania realizácie sochy a v tomto roku môžu významne pomôcť dosiahnuť cieľovú pásku celého projektu. Údaje potrebné na asignáciu 2% sú nasledovné:

Názov: ProWinter, o.z.

Právna forma: Občianske združenie

IČO/SID: 42165181

Sídlo: Javorová 2817/17, 921 01 Piešťany


Redakciu portálu zpiešťan.sk prostredníctvom tlačovej správy informovala Katarína Hallová z o. z. ProWinter.