Centroom – príbeh s rozporuplným koncom

Majitelia bytov sú radi, že sa po necelom roku môžu vrátiť do svojich domov. Na druhej strane ich mrzí, že musia platiť za chyby iných.

Na sanáciu staticky nestabilnej budovy Centroom si majitelia bytov a nebytových priestorov zobrali úver 800-tisíc eur. Až 25 rokov budú platiť za chyby, ktoré zapríčinil niekto iný. Meno vinníka doteraz nie je oficiálne známe. A možno ani nikdy nebude.

Týždeň po kolaudačnom konaní odstránili v pondelok 25. júla oplotenie, ktoré z bezpečnostných dôvodov zabraňovalo chodcom približovať sa k budove. Obyvatelia bytov sa môžu čoskoro sťahovať a vrátiť sa majú aj prevádzky, ktoré do októbra 2015 sídlili na prízemí.

„Začali sme výkopovými prácami okolo hlavíc pilót. Následne sa rozširovali stĺpy v obchodných priestoroch. Druhou etapou bolo rozšírenie stĺpov na druhom nadzemnom podlaží,“ popísal v stručnosti stavebné práce, ktoré na budove prebiehali od konca januára, zástupca vlastníkov bytov a nebytových priestorov Miroslav Nevolný.

Cena sanácie je podľa jeho slov 800-tisíc eur. Úver na tento účel si museli zobrať samotní majitelia bytov, pretože podľa stavebného zákona sú zodpovední za celkový stav budovy.

„Na jednej strane je to šťastie, že sa vraciame do svojho domova, ale na druhej strane, je smutné, že sme si museli brať úver na 25 rokov a každý má ďalšie bremeno na pleciach, ktoré musí znášať,“ uzavrel ich zástupca.

Text a foto: Martin Palkovič